Један од оснивача и легенди КК Црвена звезда, Срђан Калембер преминуо је у уторак у 88. години живота у Београду. Последњи опроштај од играча прве генерације која је стасала на Малом Калемегдану биће у петак на београдском Новом гробљу.


Срђа Калембер остаће упамћен као члан првог тима КК Црвена звезда, који је под зидинама Малог Калемегдана освојио девет узастопних титула првака државе, али и као човек који је својим понашањем, стилом игре, и држањем на најлепши начин носио све оно што Црвена звезда као клуб представља.


Срђан Калембер је рођен 5. јуна 1928. године у Сарајеву, тадашњој Краљевини СХС, а већ са 18 година освојио је прву титулу са КК Црвена звезда. Као крило црвено-белих, био је важан члан тима који је у наредних осам година освајао титуле, а својим лепршавим начином игре, био је један од разлога због којих су трибине на Малом Калемегдану, које је иначе за КК Црвена звезда пројектовао и изградио његов ујак, биле пуне из недеље у недељу.


За Црвену звезду, Калембер је одиграо 108 утакмица до 1955. године, и у том периоду постигао 734 поена.


У истом периоду наступао је за репрезентацију Југославије (47 утакмица) на Европским шампионатима 1947 и 1953. године.


Након играња у Црвеној звезди, преселио се у Француску, где је наступао за екипу Нанта, а касније се посветио тренерском послу, био је тренер мушке и женске екипе Југоспластике, касније и КК Слога. У Сплиту је освојио и куп Југославије са сениорском екипом.


Осим по својим мајсторијама на терену Срђа Калембер остаће упамћен и као један од оснивача СД Црвена звезда и нашег кошаркашког клуба, присутан на првом чувеном састанку у Делиградској улици у Београду, на коме је и зачета идеја о настанку СД које је добило име - Црвена звезда.


Након одласка у пензију живео је повучено у свом стану код Ташмајданског парка, у коме је брижљиво чувао озбиљну историјску грађу, и све што има било какве везе са Црвеном звездом, коју је волео до последњег дана истим жаром као и првог. Још за живота, Срђан Калембер је сву своју документацију, слике и историјску грађу везану за наш клуб, завештао КК Црвена звезда.


Срђан Калембер биће сахрањен у петак у 12.30 часова у породичној гробници на Новом Гробљу у Београду, изјављивање саучешћа је од 11.30 часова у капели.