СВЕЧАНА сала Скупштине града Београда била је тесна за све који су дошли да се на комеморативном скупу опросте од легендарног Ранка Жеравице, који је данас сахрањен у Алеји великана на Новом гробљу у Београду. Члановима породице - супрузи Загорки, синовима Душану и Горану, унуцима тренера који је изливао темељ кошарке на просторима бивше Југославије, као и свим присутнима, у својству домаћина први се обратио председник КСС Драган Ђилас:

- Жеравица није заслужан само за медаље које је освајао као тренер, већ и за оне које Србија сада осваја. Због тога смо пре неколико месеци одлучили да му уручимо сребрну медаљу са Светског првенства у Шпанији, али, нажалост нисмо стигли - рекао је Ђилас и потом предао одличје Ранковом унуку Андрији.

НОВОСЕЛ: МОЈ УЧИТЕЉ - ЈЕДАН од највећих у југословенској кошарци, мој велики учитељ, један од најбољих европских тренера свих времена. Упознао сам га још као играч, када је био помоћник Аци Николићу, касније је мене узео за помоћног тренера, заједно смо у Москви освојили златну олимпијску медаљу.

Успомене на тренера који је Југославији донео прво светско злато 1970. у Љубљани и једину олимпијску титулу 1980. у Москви, оживљавали су Милутин Павловић, аутор књиге "Жеравица светске кошарке", блиски сарадник с почетка 70-их Милорад Ђурић чувеном Његошевом "имао се рашта и родити", док је пред микрофон у име златне генерације стао Петар Сканси:

- Апсолутно је легитимно да сви будемо тужни, али вас уверавам да то Ранко не би желео. Сигуран сам да би желео да сви славимо. Бескрајно је волео кошарку и нипошто није желео да се она заврши са њим. Немојмо посустати. Многи говоре да та кошарка није била као данашња. И није, била је шампионска, проткана златним медаљама, квалитетнија. Садашња је само луђа и бржа. Потрудимо се да кошарка поново буде онаква каква је тада била. У Србији можда то и није толико потребно, код нас у Хрватској сигурно јесте - поручио је Сканси.

У име Барселоне, коју је водио од 1974. до 1976, поруке захвалности пренео је Маноло Флорес, некадашњи Ранков играч, касније успешни шпански тренер.

- Знате да је Шпанија ваша друга држава - обратио се члановима породице. - Познато је шта је Ранко значио за шпанску кошарку, непрестано ми стижу поруке играча који су прошли кроз његове руке. За Барселону је био оно што је Кројф био у фудбалу. Има тренера који дођу и промене клуб. Кажу да човек умре када га забораве, а њега никада нећемо заборавити.

Чувени Никола Плећаш написао је знак једнакости између њега и спорта којем је посветио живот.

- После његових успеха кошарка је постала Ранко Жеравица. Заслужан је за све добро што се дешавало, чинити нешто више од онога што је он радио је, вероватно, немогуће.

Кошарка и јесте Ранко Жеравица.

ПРАЈА, МОКА, СКАНСИ, ШОЛМАН...
СПИСАК присутних на комеморацији и сахрани довољно говори о величини Ранка Жеравице: Дражен Далипагић, Зоран Славнић, Никола Плећаш, Дамир Шолман, Петар Сканси, Рато Тврдић, Владимир Цветковић, Божидар Маљковић, Богдан Тањевић, Борислав Станковић (на слици), Мирко Новосел, Жарко Варајић, Ратко Радовановић, Мишко Марић, Бранко Ковачевић, Јанко Луковски, Владе Ђуровић, Владислав Лучић, Дејан Бодирога, Драган Тарлаћ, Братислав Ђорђевић, Горан Грбовић, Мирослав Николић, Веселин Матић, Стеван Караџић, Жељко Лукајић, Игор Ракочевић, Дејан Томашевић, Небојша Човић, Александар Шоштар, Радмило Арменулић...

ТАЊЕВИЋ: ПРИМАМО САУЧЕШЋЕ
- ОВДЕ изјављујемо и примамо саучешће, јер смо сви његова деца. Да су државу водили људи који су измислили кошарку, а један од њих био је Ранко Жеравица, мислим да бисмо били трећи на свету по памети.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
* Пашић: Политичар ми забранио долазак на “Маракану”
* Кутињо срушио Челси, навијачи уз Муриња
* Бундеслига: Дортмунд пришао на “минус пет”, Менхенгладбах наставио серију
* Пеле: Нејмар нема предиспозиције да буде врхунски играч
* Бабовић: Партизан има најбоље играче у Србији
* НБА: Бјелица бољи од Јокића, Боби солидан, шоу Вестбрука и Дурента