МЛАДА, лепа и успешна. Нина Јанковић је “експлодирала” 2010, као Валерија у сада већ култном филму “Монтевидео, Бог те видео”, а памте је и као Бецу (“Певај, брате”), Ану (“Игра истине”), Лану (“Цват липе на Балкану), Александру Богдановић (“Јагодићи” и “Јагодићи: опроштајни валцер”), па Тијану (“Будва на пјену од мора”), упечатљива је и као Ана Карењина. Почела је и афирмисала се у фудбалској саги, ускоро ћемо је гледати и у кошаркашкој: “Бићемо прваци света”.

* После “Монтевидеа”, може ли филм о кошаркашима да привуче толику медијску пажњу?

- Мислим да може, мада ја не бих спајала та два филма. Ипак се ради о два потпуно различита спорта и због тога их не бих мешала. Не могу у овом тренутку да причам конкретно о филму јер га нисам погледала, али мени је било веома интересантно на снимању и заиста сам уживала. Било је дивно.

* Шта вам је било теже да снимате?

- Свакако “Монтевидео”, јер је то била моја прва велика улога. И у сваком смислу тешка. У “Бићемо прваци света” није био тако велики задатак, мало је и жена у филму.

* Да ли више волите фудбал или кошарку?

- Више волим кошарку, гледам је уз мужа који је дуго играо.

ПРЕПУНА ЕНЕРГИЈЕ * ПРЕБУКИРАНИ сте и у позоришту?
- И то није лоше, зар не. У Звездара театру играм у представама “Лептири су слободни” и “Велики талас”, у Народном позоришту у “Мизантропу”, у “Мадленијануму” сам Ана Карењина, у Дому омладине се игра “Упознај мога таста”. Енергија ми не недостаје, а ни жеља, а када је тако онда ми је све потаман.

* За кога навијате?

- Навијам за Партизан иако сам у филму звездашица. Али, то је нека друга врста припадности, ми жене нисмо тако ватрени навијачи као што су то мушкарци.

* У “Монтевидеу” вамп сликарка, у “Бићемо прваци света” “само” кошаркашица?

- И Љубица Оташевић, коју глумим, донекле је вамп жена. Не види се то толико у филму, али та жена је дублирала Софију Лорен, имала много понуда из Холивуда, али није хтела да иде. Кажу да су многи долазили на утакмице кошаркашица да баш њу гледају. И не само њу, јер су заиста све биле веома лепе. Тако да су имали два разлога да навијају. На крају крајева, Љубица се удала за грофа и с њим живела у Италији.

* Да ли лепота помаже да добијате боље улоге?

- Да будем искрена, вероватно ми помаже. У ствари, добро је док не одмаже јер се брзо и лако поружни!

* Да ли вас мање гледају као глумицу, а више као лепотицу и ако је тако, колико то смета?

- Поред “Монтевидеа”, где сам имала заиста велику и захтевну улогу, имала сам јаке улоге и у позоришту. И драго ми је што су коментари, пре свега, били позитивни и усмерени на моја глумачка остварења, а тек после је дошло оно: лепа је. И то ми прија. Када одиграте Ану Карењину, а онда прочитате или вам кажу да је било супер, а не причају ти да си лепа, онда је то оно право. Задовољна сам, на пример, том улогом, презадовољна.

* Филм или даске које живот значе?

- То су, зацело, две различите љубави. То је исто као када вас питају да ли више волиш тату или маму. Па, наравно, волим их обоје и - подједнако. Када је филм у питању, можете о њему да причате тек када га видите, јер, снимате по кадровима и на различитим дестинацијама. И док га не видиш уцело, не знаш шта си урадио. Позориште је нешто сасвим друго, публика је ту, видиш је, чујеш је, осећаш. А када одјекне аплауз, заиста осетиш страшно задовољство које те испуњава.

* Волите и да играте за децу, колико је то захтевно?

- Четири године заредом моја класа изводи новогодишње представе. Управо зато нам је децембар препун, тако је било 2014, надам се да се ништа неће променити и када се буде ближио крај 2015. године. Јер, нема ништа лепше него када видиш озарена дечја лица која се смеју, уживају. С њима и ми заиста уживамо.

* Никада не заборавите да истакнете Драгана Петровића Пелеа код кога сте били у класи?

- Како бих га заборавила када је човек геније. Погледајте само колико је глумаца изашло из његове школе. Стефан Блажић, који глуми главну улогу у “Бићемо прваци света” из његове је класе. Ту су и Тамара Драгичевић, па Милош Биковић, раније Петар Бенчина, Ивана Поповић, да не набрајам више. Заиста сам срећна што сам радила с Пелеом, много сам од њега научила.

* Редовно помињете и Наташу Нинковић, Нелу Михајловић и Тању Бошковић?

- Да, све три су ми јако драге, врхунске су глумице и сјајни људи. Са Тањом сада радим у представи “Велики талас” и заиста уживам. Све више ме одушевљава Љиљана Стјепановић, волим Аницу Добру, Весну Тривалић, Дару Џокић...

* Имате ли времена да свратите у Шабац с обзиром на то да сте јако везани за породицу?

- Наравно, увек нађем времена за породицу. Ево, управо сам пре неки дан дошла из Шапца. Волим тамо да одем. А како ми је дошла и бака из Крушевца, задовољство је било још веће.

* Да ли је отац, који је и сам био глумац, оштар критичар?

- Одмах у почетку сам му рекла да може да буде и блажи у коментарима и упалило је. Свакако да ми је сваки његов савет добродошао, добро се слажемо и по том питању.

СУСРЕТИ СА ЛЕГЕНДАМА
* У ХОЛИВУДСКОМ “Новембарском човеку” имали сте само једну реплику, али сте упознали Пирса Броснана?
- Нисам од оних који су опчињени Холивудом, могу да кажем да Холивуд полако долази код нас. Верујем да можемо и ми да правимо добре филмове, не у том сјају, али заиста квалитетне. Драго му је што сам упознала Пирса, иако је легенда нормалан је човек, није уображен како многи мисле. Био је то један дан уживања.
* “У “Монтевидеу” је глумио и Арманд Асанте, још једно велико име?
- Нисам га упознала током снимања, али јесам на премијери. И он је људина, има свој став, то се види на сваком кораку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ВИДЕО: Друштво се окупило да игра фудбал, а онда је уследило велико изненађење...
Јоветић: Пелегрини ме „убио“
"Спорт": Прве асоцијације спортиста на Србију
Познати српски менаџер за „Спорт“: Наплаћујемо и до 300 посто
Занимљива постава Звезде: Џин и Сталоне иза Тенка
Јовић и Дангубић спремни за Куп
Тренер Цедевите: Звезда је фаворит, али верујем у изненађење
Ол стар: Невероватни летови Лавина, Кари „цепао мрежицу“
Крунићева: Ми нисмо „Индијанци“, смара ме да бирам речи
Јана Крачковић: Дивим се Ивани Шпановић, она је мој идол
Невероватно: Фанемел оборио светски рекорд Превца фантастичним скоком
Арсовићева државним рекордом до злата у Аустрији