ГОЛГОТА кроз коју је претходна 24 сата пролазио тим Хемофарм СТАДА коначно је окончана око 1 сат после поноћи. Аутобус у ком су се налазили играчи и стручни штаб је избављен из снежних наноса и кренуо је пут Мостара, на 20 километара удаљености, где их у хотелу "Еро" чека топао смештај.


Кошаркаши Хемофарма Штада су од петка ујутру, када су кренули за Широки Бријег, где би у недељу требало да одиграју меч 21. кола АБА лиге против истоимене екипе, па до суботе касно у ноћ преживљавали праву зимску драму. У аутобусу су укупно провели више од 40 сати, покушавајући да се кроз снежну олују пробију од Вршца, преко Београда и Сарајева до поменутог градића на југу Босне и Херцеговине, али су се на 20 километара од Мостара, на излазу из Јабланице, заглавили у снежним сметовима и у аутобусу који стоји провели пун дан - скоро 24 сата!

С мраком су дошли и нови проблеми. Напољу је постајало све хладније, снег није престајао да наноси, а у аутобусу су најпре остали без хране, потом и без горива, односно грејања. Локално становништво им је доносило храну, а постоји и могућност да се играчи расподеле по кућама мештана и у њима преспавају.

МАРАШ: МЕШТАНИ НАМ НУДЕ СМЕШТАЈ- Мештанин Еврем Омеровић нам је неколико пута по овом снегу доносио хлеба, сира и воде, да се окрепимо. То нам је много значило и неизмерно смо му захвални на помоћи коју нам је пружио. Чак нам је понудио и смештај у својој кући, која се налази око 500 метара од нас, али се надамо да ћемо ипак спавати у мостарском хотелу 'Еро - написао је Иван Мараш у поруци људима у клубу.
- На почетку једина срећна околност у тој ситуацији била је то што је у резервоару било довољно горива, па је грејање радило све време. Чак се и неколико породица грејало код нас, јер им је понестало бензина у колима. Све време смо у контакту са челницима Широког и АБА лиге, који су се максимално трудили да нам помогну. Били смо свесни лоших временских прилика, због чега смо и кренули два дана раније, али овако нешто нико није могао да предвиди. Сада је ситуација потпуно другачија јер смо остали без горива па са њим и без грејања – рекао је директор вршачког клуба Душан Божовић током дана за "Новости".


Спасилачке екипе и локална полиција од 13 часова су покушавала да се пробију пут до места где се налази аутобус са тимом Хемофарма.


- Ово је незапамћено невреме, снег је нападао више од 80 сантиметара и све је у колапсу. Чим смо се чули са људима из Хемофарма, алармирали смо надлежне службе и резервисали им хотел у Мостару. Сви се надамо да ће ујутру бити рашчишћен пут до Широког – рекао је Анте Сутон, председник ХКК Широки Бријег.


С обзиром на то да су из Вршца кренули у петак у девет ујутру, „фармацеутима“ је око 17 часова понестало воде и хране, али и даље нису паничили. Капитен Марко Шутало је додао да су највећи део драме преспавали.


- Нисмо се успаничили. Углавном смо збијали шале на свој рачун и правили позитивну атмосферу – рекао је Шутало предвече, а касније је било све теже доћи до било кога из тима јер су се батерије на мобилним телефонима празниле, а горива више није било.