Минхен је на ногама, али не због Робена, Риберија, Швајнштајгераи екипе вредне више десетина милиона евра... Први пут у историји славног немачког клуба, Бајерн је обезбедио учешће у елитној кошаркашкој Бундеслиги. Један од главних актера био је наш Александар Нађфеји, који већ десет година игра на немачким паркетима (Бон, Келн, Алба, Тубинген, Бајерн).

- Да, завршили смо и теоретски посао шест кола прве краја Б лиге, и следеће сезоне ће Бајерн играти у немачкој елити, први пут од оснивања. Играо сам добро, онако искусно, задовољан сам доприносом... – уз осмех прича некадашњи кошаркаш Радничког за „Спорт“. - С обзиром на квалитет тима и тренера, од нас се овај резултат и очекивао. Имамо само један пораз, тако да више нема дилеме око проласка у највиши ранг.

Амбиције су биле јасне још летос, када је Бајерн преузео селектор националног тима Немачке Дирк Бауерман, а у екипу уз Нађфејиа стигли репрезентативци Штефан Хаман, Роберт Герет, Дејмон Грир, још неколико младих играча.

НАСЛЕДНИЦИ ПОД ОБРУЧИМА Александар има синове Милоша (13) и Немању (10) и кћерку Невену (8), који похађају немачку школу.
- Одлично нам је у Минхену, не жалимо се, мада је Берлин, ипак, нешто посебно као град. Немамо много времена за нека дружења, јер супруга и ја само развозимо и доводимо децу из школе и са тренинга. Синови играју кошарку у Бајерну, а млађи Немања је потпуно загрижен. Када кренемо на моју утакмицу, редовно наручују закуцавања и свађају се: „закуцај за мене, закуцај за мене“...

- Све је то пројекат фудбалске легенде и председника Бајерна Улија Хенеса, који је велики љубитељ кошарке и редован је на нашим утакмицама... Од њега је кренула цела прича и он иза ње стоји, иначе не би било ничега... Хенес је сматрао да Бајерн има успешну кошаркашку секцију попут Реала или Барселоне, па је међу навијачима прошле године спровео анкету, а реакције су биле максимално позитивне. Тада је кренуо у реализацију пројекта... Ето, сада Бајерн игра и кошарку, и то добро...

Значи, већ следеће сезоне крећете у напад на титулу.

- И то је могуће. Циљ је свакако да се у наредних пар сезона домогнемо Евролиге. Тренутно проблем представља правилник по коме селектор не може да води екипу у Бундеслиги, а Хенес је рекао да једино Бауермана види као тренера нашег тима. Ипак, пронаћи ће се неко решење...

У Немачкој сте направили прави „бум“, и по Европи се интересују за ваше резултате.

- Бајерн је велики светски бренд, свима је интерес да буде у врху, јер ће то донети много доброг и немачкој игри под обручима. Ово је клуб који увек има највише циљеве, нема средине, можеш само да будеш најбољи, све остало је неуспех.

Уз све то иде и велико интересовање...

- Сви смо били изненађени колико је интересовање за нас, нарочито када је недавно на дерби против другопласираног Вирцбурга у великој дворани „Олимпија“ било 12.200 гледалаца. Утакмица је била и на ТВ, прави спектакл, иако смо Друга лига. А све то због славног грба који носимо на дресу. Целе сезоне нас је просечно бодрило око 3.500 људи, колико прима дворана у којој смо играли. Сада је клуб узео већу дворану, са 7.000 места, коју ће реновирати за следећу сезону.

Дакле, Александар Нађфеји се догодине такође враћа у немачку елиту.

- Имам уговор на још две сезоне, тако да ћу бити ту, у Бајерну. Не мрдам нигде... - поручује крилни центар славног минхенског клуба Александар Нађфеји.

СТИЖЕ РАДОСАВЛЈЕВИЋ
Нађфеји у екипи има и једног младог Србина, за кога каже да је велики таленат.

- Дечко се зове Богдан Радосављевић, има 17 година и висок је 214 сантиметара. У Бајерн су га довели из Србије, тренутно игра за млади тим и биће сјајан играч.