ИМА у спорту разних врста победа и пораза. Један од пораза који је чак и прешао границу спортског понижења, фудбалска репрезентација Србије доживела је 7. јуна ове године у украјинском граду Љвов. Домаћих 30.000 навијача смештених на стадион који више личи на експрес лонац, муњевито је скувало све наде Србије, а за додатну бламажу потрудило се 11 играча Андреја Шевченка који су "петардирали" селекцију Младена Крстајића, који је тим дебаклом практично запечатио своју судбину на клупи Србије.


Било је то у јуну, а данас, пет месеци касније, Србија, која је на ивици баража за ЕП 2020. године, дочекује у 15 часова Украјину, која се већ пласирала на то такмичење. Пре нас и актуелног европског првака Португалије...


- Памтимо и данас тај болан пораз и никоме у репрезентацији није нимало пријатно када се сетимо наше игре, резултата на тој утакмици и комплетног утиска - признаје Душан Тадић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Шарен" тим 52 пута: Србија никако да изађе са истом стартном поставом на два узастопна меча


Србија је тада на терен у Љвову изашла хазардерски, са атипичном формацијом 3-5-2, без класичних бекова, са Пријовићем и Јовићем у шпицу. За два минута, у 26. и 28. минуту, пала су прва два гола, трећи је Дмитровић примио у 38. секунду другог полувремена, после су Украјинци бројали до коначних пет...


- Мораћемо да покажемо реакцију у овој последњој утакмици. Рекао сам после Луксембурга да је срамота како смо и колико смо мало трчали. Рекао сам то и због тога што модеран фудбал не дозвољава никакво опуштање. Мораћемо да будемо тим. Да се бранимо и да нападамо заједно. Такође, очекујем и да ће навијачи положити испит на трибинама. Свима прижељкујемо достојанствену освету, али на прави, фудбалски начин - додао је Тадић.


Селектор Љубиша Тумбаковић, по обичају, није хтео да открива састав тима пред данашњи меч, али ни број евентуланих промена у екипи.


- Имамо мали милион разлога да се мотивишемо у правом смеру и да покушамо да дођемо до победе. Гледао сам још једном ТВ снимак меча из Украјине. Гледам и табелу наше групе. Украјинци су ту где јесу само из једног разлога: имају изузетну тимску дисциплину и одговорност према игри. Тако су добили и нас и тако су се пласирали на Првенство Европе - прича Тумбаковић о Украјинцима који никоме, осим Србији, нису дали пет комада на једном мечу, а по два пута су се сударили са Литванцима и Луксембургом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФСС апелује на навијаче пред Украјину: Под условном смо казном УЕФА - не уносите транспаренте, пароле и поруке


Покушавајући да бар донекле оправда очајан дан и још гори резултат од пре пет месеци у Украјини, Тумбаковић је рекао нешто из свог пребогатог тренерског искуства.


- Водио сам екипе на 1.000 мечева. Ретко се дешава, али оно што је Србија доживела у Украјини је типична утакмица у којој противнику иде све од руке, а вама ништа. И ту помоћи нема, колико год да се на терену или на клупи трудите да нешто промените. Не желим да откривам детаље о нашем тиму или игри пред недељни меч, да не олакшам живот ривалу, али сигурно ће бити места за ротације и прилике да поновимо игру из првог полувремена меча са Луксебургом, а исправимо све лоше из других 45 минута - закључио је Тумбаковић.


У Фудбалском савезу Србије су свесни тога какав ривал долази у госте Србији, колико је непријатан био дочек летос у Љвову и шта условна казна код УЕФА може данас да изазове уколико буде неспортског навијања. Зато су са Теразија 35 апеловали на фер и коректно навијање, јер ће у супротном свака следећа казна УЕФА бити много ригорознија.


ОЧАЈАН СКОР, СВИХ ШЕСТ ПОРАЗА

СРБИЈА никада у својој историји није победила Украјину. Или да будемо прецизнији, у шесто досадашњих мечева Украјина је славила свих шест пута уз импресивну гол-разлику 14:1. Када смо јуче овај податак предочили селектору "орлова" Љубиши Тумбаковићу, уследио је коментар:

- Занимљиво и врло непријатно. Мислим да ћу тај податак да искористим на последњем састанку са играчима пред дуел са Украјином.


СРБИЈА: Дмитровић - Ни. Максимовић, Миленковић, Коларов, Младеновић - Миливојевић, Не. Максимовић - Милинковић-Савић, Тадић, Љајић - Митровић.

УКРАЈИНА: Пјатов - Караваев, Кривцов, Матвијенко, Миколенко - Степаненко - Јармоленко, Зинченко, Малиновски, Марлос - Јаремчук.