Ако постоји нека репрезентација која је ноћна мора за Србију, онда је то Украјина. У недељу (15.00), на стадиону „Рајко Митић“, изабраници Љубише Тумбаковића угостиће селекцију, од које смо изгубили свих шест међусобних дуела, уз гол разлику 1:14. То је последња утакмица „орлова“ у Групи Б квалификација за Европско првенство 2020, а у истом термину Луксембург дочекује Португалце.

Добро наши фудбалери памте 7. јун, када су нам пулени Андреја Шевченка до врха напунили мрежу (5:0) у Љвову и трасирали пут на завршни турнир. По двапут су мету погодили Циганков и Конопљанка, једном Јаремчук, а било је шанси да нас још више понизе. После тог дебакла, било је јасно да се Младен Крстајић неће дуго задржати на клупи.

Додуше, сам пораз није био никакво чудо, јер смо и пре тога губили сваки пут од Украјине. Најпре су нас добили 2002, када смо се звали Југославија (2:0), а био је у питању пријатељски меч у Москви. Једини пут смо овом противнику затресли мрежу као СЦГ у Кијеву 2005. у такође ревијалном дуелу, и то Кежман у 90. минуту, чиме је само ублажио минус (1:2).

И коначно са трећим именом, као Србија, наставили смо да нижемо неуспехе. У марту 2008, поново у Кијеву, било је 2:0 за Украјину, затим у фебруару 2009. на Кипру 1:0, и пре „петарде“ 2019, што је био једини такмичарски меч, пали смо и 2016. у Харкову (2:0).

ПАДАЛИ САВИЋЕВИЋ, ЂУКИЋ, ПЕТКОВИЋ...

Чак шесторица наших селектора нису могла да нађу лек за Украјинце: Дејан Савићевић, Илија Петковић, Мирослав Ђукић, Радомир Антић, Славољуб Муслин и Младен Крстајић. Љубиша Тумбаковић је седми који ће пробати да сруши традицију.


ВАЖНИ ИЗОСТАНЦИ ПО СЕЛЕКЦИЈАМА

Због повреда, суспензија или одлуком селектора, многе од репрезентација ће наступити без важних фудбалера у последњем термину квалификација. Међу њима су Погба (Француска), Черишев (Русија), Митроглу (Грчка), Кјелини (Италија)...


ЕНГЛЕСКА: Вокер, Али, Шо, Лингард, Лофтус-Чик.

ЧЕШКА: Гебре Селасије.

БУГАРСКА: Бодуров, Миланов.

УКРАЈИНА: Конопљанка, Зинченко, Кравец.

СРБИЈА: Јовић, Матић, Костић.

ПОРТУГАЛ: Феликс, Ренато, Кансело, Карваљо, Рафа Силва, Гуедеш.

ХОЛАНДИЈА: Мален.

НЕМАЧКА: Зиле, Рудигер, Дракслер, Ројс, Керер, Сане.

ЕСТОНИЈА: Клаван, Јагер.

Р. ИРСКА: Колеман (капитен), Лонг.

ДАНСКА: Ј. Поулсен, Систо.

ШВАЈЦАРСКА: Шаћири.

ХРВАТСКА: Вида, Ловрен, Крамарић, Ракитић.

МАЂАРСКА: Кадар.

СЛОВАЧКА: Шкртел.

ШПАНИЈА: Алба, Иско, Родриго, Серхио Роберто, Асенсио.

ШВЕДСКА: Дурмаз, Клаесон.

РУМУНИЈА: Максим, Андоне, Кирикеш, Чипчиу.

НОРВЕШКА: капитен Јохансон, Одегард, Нордвелт.

С. МАКЕДОНИЈА: Тричковски.

СЛОВЕНИЈА: Захович.

ФРАНЦУСКА: голман Лорис, Погба, Ернандез, Умтити.

ИСЛАНД: капитен Гунарсон, Гудмундсон, Севарсон.

АЛБАНИЈА: Лила, Маврај, Чикалеши.

БЕЛГИЈА: Вертонген, Компани, Муније.

РУСИЈА: Черишев, Смолов.

ИТАЛИЈА: Кјелини, Верати.

ЈЕРМЕНИЈА: капитен Мхтарјан.

БиХ: голман Беговић.

ГРЧКА: Митроглу, Папастопулос, Торосидис.