Мере финансијске контроле клубова допринеле су да овогодишње такмичење у шпанској лиги буде најконкурентније у последњих више од 20 година, саопштили су челници лиге.


Откако су се за победу увела три бода 1995. године, у Примери није било неизвесније на врху табеле. После 13 кола разлика између водеће Барселоне и деветопласиране Валенсије је пет бодова. Најближе томе била је сезона 1998, када је шест бодова делило првих осам екипа.


Барселона и Реал Мадрид су први и други на табели са по 25 бодова, али и утакмицом мање, пошто у октобру нису одиграли велики дерби због митинга каталонских сепаратиста у Барселони.


Ваљадолид на 13. месту је на само три бода заостатка од места које воде у квалификације за Лигу Европа, док је Еибар на 15. месту ближи месту које води у Европу него зони испадања.


Међу екипама у горњем делу табеле су Реал Сосиједад, Хетафе и Гранада.


"Мере финансијске контроле које је лига увела пре шест година омогућиле су клубовима да смање дуговања и дале им већи капацитет улагања али и одржавања својих играча. Мањи клубови су напредовали", рекао је председник шпанске лиге Хавијер Тебас.


Он је навео да је промена из 2015. године, када је централизован метод продаје телевизијских права, уместо да сваки клуб посебно преговара, такође помогао да се увећа конкурентност у лиги јер је знатно повећао приходе већине мањих клубова.


"Врхунски клубови ће се увек борити за врх, али не лагано као претходних година, када су шампиони освајали лигу са 100 бодова. Сада је теже врхунским клубовима да побеђују", додао је Тебас.


Двоструки узастопни шампион Барселона већ је претрпела три пораза ове сезоне, од Левантеа, Гранаде и Атлетик Билбаа. Реал је изгубио од Мајорке, а Атлетико Мадрид од Сосиједада.


Барселона је освојила само 66 одсто могућих бодова, што је најмањи проценат међу лидерима на табели у пет најбољих европских лига.


"Морамо да будемо пажљиви како не бисмо ослабили наше клубове за међународна такмичења, пошто су нам они помогли да направимо бренд. Морамо да пронађемо равнотежу", рекао је Тебас.