ТО баш и нема много везе са мозгом. Тако је на изјаву Колинде Грабар Китаровић, председнице Хрватске, да је Ријека увек била резервни клуб за Црвену звезду и Партизан, реаговао Миодраг Кустудић (68), некадашњи центарфор Ријеке из генерације 1978. године, када је тај клуб први пут освојио Куп Маршала Тита.

- Читао сам све путем интернета и сматрам то апсурдним, јер није било много играча из Црвене звезде и Партизана у Ријеци - каже Кустудић, за "Новости", у телефонском разговору. - С друге стране, међутим, када се погледа, да није било играча са стране, које је довео тадашњи први човек клуба, Љубо Шпањол, Ријека никада не би освојила куп.

Кустудић је, после четири сезоне у Војводини, прешао у Ријеку 1974. године и био у генерацији која је освојила трофеј четири године касније. У то време је био и репрезентативац Југославије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КОЛИНДА ИЗЈАВОМ ШОКИРАЛА ХРВАТЕ: Ријека је резервни српски клуб

- Тада су у Ријеку дошли Саво Филиповић из Новог Сада и Милан Радовић из Радничког из Пирота и они су и годину дана касније били у екипи која је и одбранила Куп. Знам да су у Ријеци играли и Душко Лукић, који је прешао из Црвене звезде и Никола Марјановић, који је тек касније из Земуна дошао у Ријеку, а после две-три сезоне прешао у Партизан, а затим у Војводину. Из Партизана, колико знам, нико није прешао у Ријеку. Према томе, изјава хрватске председнце нема везе са чињеницама и очигледно је залутала у спорт.

Кустудић, који сада живи у Шпанији, где је наступао за Херкулес у Аликантеу и за Мајорку, а играчку каријеру завршио на Кантриди 1983. године, наглашава да Ријека, да пре четири деценије није освојила Куп маршала Тита, не би била толико цењена.

- Сада се "броје крвна зрнца" и зато сам срећнији што живим у Шпанији, јер овде то не раде. Генерација фудбалера Ријеке који су освојили Куп окупља се сваке године у Новиграду, између Умага и Пореча, као и у Опатији. Дружимо се и виђамо редовно, без обзира на то да ли клуб организује или не. По правилу, сви долазе и не гледа се ко је одакле. Дружимо се и све је као што је било пре 40 година - закључио је Кустудић.

Шпански Херкулес је, иначе, улаз број девет на стадиону у Аликантеу посветио бившем нападачу.

РИЈЕКА СЕ ДРОБРО ДРЖИ

МИОДРАГ Кустудић, рођен у Ловћенцу, у играчкој каријери, од 1971. до 1983. године, наступао је за Војводину, Ријеку, Херкулес и Мајорку и уписао три дуела у дресу репрезентације Југославије.

- Пратим дешавања у Ријеци и драго ми је да има веома добро руководство и председника који држе клуб на високом нивоу - каже Кустудић.