Од специјалног извештача "Новости": ЛОНДОН

ДОК је био голман у Црвеној звезди, није му се дало да се радује неком значајнијем успеху у Европи. Био је и актер оне фудбалске трагедије 30. августа 2012. у Бордоу, која је дуго била ноћна мора навијача црвено-белих. Сада, као један од тренера Звездиних омладинаца, Бобан Бајковић (34) "наступа" у Лиги шампиона.

- Криво ми је што ја нисам доживео ово што садашња генерација пролази - као и увек, искрен је Бајковић. - У моје време се није десило ово што сада Звезда ради и није ни могло да се деси. Клуб тада није функционисао као што сада функционише. Сада је све нормално и хвала богу што је тако. Надам се да ће Лига шампиона и Лига Европе од сада па заувек бити нешто нормално за Звезду. Клуб то заслужује. Чак и да је моја генерација елиминисала Бордо и прошла у групну фазу Лиге Европе, ништа не би помогло, јер је једноставно такво стање у клубу било. Шта да се ради, живот је такав, идемо даље.

Већ две године је тренер голмана у омладинској школи црвено-белих.

- Напредовала је омладинска школа Звезде, услови су врхунски. Координатор за тренере Јелић и директор Младеновић су увек уз нас. Све је на врхунском нивоу, организација, све... Мислим да сам се добро снашао у улози тренера, само сам упијао оно што су мени говорили тренери и сада сам се ја нашао у тој улози. Лепо ми је, радим са децом, још нисам размишљао о наредном кораку и раду са првотимцима. Рано је за то, нисам спреман.

Омладинци Црвене звезде под тренерском палицом Славољуба Ђорђевића пружају запажене игре у Лиги шампиона. Бајковић, наравно, брине о бисерима у рукавицама.

- Овај мој клинац Катић има 18 година, одличан је и Звезда не мора да брине за голмана бар наредних 10 година. Сада брани у омладинској Лиги шампиона, требало би после да оде у Графичар да стекне искуство у сениорском фудбалу и да се спреми за први тим Звезде. Ту је и Гордић и он је велика нада.

Популарни Бајко носио је црвено-белу јединицу на 119 утакмица (100 у првенству, 14 у Европи и пет у Купу) и био је у своје време велики љубимац Звездиних навијача. Сада је то Милан Борјан.

- Драго ми је што ме је Борјан наследио на месту миљеника навијача. Ово је већ трећа сезона да брани на врхунском нивоу, ту је и Поповић, који је био одличан када год је добио прилику. Веома је брз, има одличне рефлексе и експресно реагује. Сличан је мени, познајемо се, супер смо. Много пута смо пили кафу, али никада нисмо причали о голманском послу или је било потребе да ја њега нешто саветујем.

Изузетно цени све оно што је урадила ова генерација Звездиних играча.

- Свиђа ми се то што осим Марина нема појединаца који одскачу, сви су одлични, играју срцем, боре се за дрес Звезде и то је права ствар. То је кључ успеха, а велике заслуге има и стучни штаб.

НЕРАЗДВОЈАН СА ПРОСИНЕЧКИМ
БАЈКОВИЋ је остао велики пријатељ са бившим тренером Робертом Просинечким, који сада предводи селекцију БиХ.

- Сваки дан се чујем са Робијем. Пратим шта ради, победили су Финску, али су онда изгубили од Грчке, да ли су били преуморни или шта. Има шансу да се преко Лиге нација пласира на ЕП. И њему је много драго што се Звезда подигла, што се вратила тамо где припада. Када год Звезда игра, он ме зове, када не може да гледа, на вези смо и ја му преносим шта се дешава.