Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александар Чеферин позвао је владе да појачају "рат против расиста" како би помогле фудбалским званичницима да избаце расизам са стадиона, пошто су енглески репрезентативци вређани у Софији током утакмице са Бугарском.

Чеферин је окривио пораст национализма широм Европе за подстицање расизма на утакмицама и најавио да ће Уефа увести строже казне.

Утакмица Бугарске и Енглеске у понедељак увече у Софији прекинута је у два наврата пошто су домаћи навијачи на расној основи вређали гостујући тим, опонашали су мајмунске крике и изводили нацистички поздрав.

- Верујте ми, УЕФА је посвећена да уради све што може да елиминише ову болест из фудбала. Не можемо себи дозволити да будемо задовољни, увек морамо да се трудимо да ојачамо своју одлучност. У ширем смислу, фудбалска породица, сви од администратора до играча, тренера и навијача морају да раде заједно са владама и невладиним организацијама, да воде рат против расиста и маргинализују њихове гнусне погледе - навео је Чеферин за Асошиејтед прес.

Британски премијер Борис Џонсон позвао је УЕФА да строго казни Бугарску.

- Сами фудбалски савези не могу да реше овај проблем. Владе морају да ураде више по том питању. Напредак ћемо постићи само заједничким радом, у име пристојности и части - навео је Чеферин.

УЕФА чека извештаје делегата и судија, а партнер европске куће фудбала, мрежа која прати расизам у фудбалу Фаре, захтева да се Бугарској забрани учешће у квалификацијама за Европско првенство 2020. године као казна за поновљене прекршаје везано за расизам. Чеферин је навео да су казне УЕФА међу најстрожим у фудбалу и да је организација вољна да их пооштри.

- Као управно тело, знам да нећемо победити на такмичењу популарности, али неки ставови изражени о приступу УЕФА у борби против расизма били су претерани - додао је он.

Стадион "Васил Левски" синоћ је био делимично затворен због расистичког понашања навијача током утакмица са Косовом и Чешком у квалификацијама за Европско првенство. Фудбалски савез Бугарске могао би да добије тежу казну, ако Дисциплинска комисија Уефе одлучи да је почињен трећи прекршај у квалификацијама.

- Било је времена, не тако давно, када је фудбалска породица мислила да је расизам далека успомена. Пораст национализма широм континента подстакао је неприхватљиво понашање и неки су помислили да је међу фудбалским навијачима право место за изражавање застрашујућих ставова - рекао је Чеферин.