МАСКЕ су пале, шпански "Ас" је скинуо "закон ћутања" откривши јавну тајну да селектор Србије Љубиша Тумбаковић има проблем с нападачем Реал Мадрида Луком Јовићем. Јасно је да лакша повреда није разлог одласка најскупљег играча Србије са припрема за меч са Луксембургом, већ његово незадовољство због неколико минута играња против Португалије и, како кажу - исказано непоштовање селектора.

Само из тих, наводно, педагошких разлога, Тумбаковић је изоставио Јовића са списка за октобарске утакмице, али гурање проблема под тепих, тако омиљеним методом последње две гарнитуре водећих људи у српском фудбалу, само додатно урушава ионако нездраву атмосферу у репрезентацији, која се осликава кроз лоше резултате. Колико год репрезентативци истицали да су срећна фамилија и колико год се јавност трудила да им верује, догађаји говоре нешто сасвим друго.

- Не могу сад. Објасниће ти време - била је порука Јовића на "Инстаграму" коју је поставио, па брзо и обрисао.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тумбаковић: Питајте Јовића да ли је био повређен

БАНЕ ПРОГУТАО ПОНОС ЗБОГ СП БРАНИСЛАВ Ивановић је пребрисан у селекцији Србије као да није рекордер по броју одиграних мечева - 106, и као да није био капитен са најдужим стажом у историји "орлова". Ни Савез, ни селектор, а ни он сам, никад нису објаснили шта се догодило, у чему је конфликт. Оно што је сигурно, Бане је прогутао понос кад му је скинута трака с руке и није напустио Србију само због привидног мира у репрезентацији на Мундијалу. Сремац је у себи потиснуо срџбу, има каријеру без мрље.

Јовић је љут, и то право нико не може да му ускрати, али и он би требало да објасни шта се тачно догодило - да ли је отишао самоиницијативно, који лекар му је дијагностиковао повреду, зашто се није јавио Тумбаковићу, како би, ваљда, морало да буде. Селектор је о овој теми пред меч са Литванијом апострофирао да је проблем у начину на који је Јовић напустио селекцију дан после пораза од Португалије.

- Лука Јовић се јавио, али не мени, и то само поруком. Сматрам да његов одговор захтева директно објашњење, а он то није урадио. Не видим разлог зашто бих се ја љутио. А да ли је био повређен? То треба да утврде лекари, а не ја - рекао је Тумбаковић.

Јовић, очигледно, није изабрао прави пут, ако судимо само на основу ових изјава, али нисмо спознали прави разлог, јер ако је само овај, онда је хир играча у питању. Нажалост, Лукин потез је само нека врста копије сличних конфликата из прошлости.

Немања Видић је имао сукоб са Илијом Петковићем, Данко Лазовић и Александар Луковић са Владимиром Петровићем, Немања Матић са Синишом Михајловићем, Душан Тадић, Душко Тошић и Немања Гудељ са Радованом Ћурчићем, Сергеј Милинковић-Савић са Славољубом Муслином, Бранислав Ивановић, Душко Тошић, Лука Миливојевић, Матија Настасић и Мијат Гаћиновић са Младеном Крстајићем, Марко Грујић је прецртао ФСС без јасног објашњења, а како се прича, све због промене менаџера. Зашто су Немања Матић и Душан Тадић све чешће повређени кад дођу на окупљање, или отказују пре доласка? Не желимо ништа да прејудицирамо, али неке ствари се превише често понављају да би биле само случајност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "AС" пише: Тумбаковића казнио Јовића

Већина селектора из Србије имала је курцшлус у тиму. Да ли су наши играчи размажени? Неки јесу. Да ли су наши селектори искрени у раду, самостални у одлукама? Неки нису. Тај тепих проблема у српском фудбалу, не само у Савезу и селекцији, прераста у озбиљно брдо и требало би да дође неко и да све то пресече. Без коренитог заокрета, без жеље да се проблеми решавају, а не скривају, без озбиљног дугорочног плана, наш фудбал ће, попут болесника од излечиве али нелечене болести, одумирати.

Да ли је Јовић "бунтовник с разлогом" или је само прорадио младалачки хир играча Реала? Лука рече - показаће време. Али национални дрес требало би да буде онај најдражи, онај за који се игра најбоље што се уме, даје највише што се може и воли на исправан начин, да се истрпи ако треба. Без сујета, подметања, скривених намера. Али исто тако, за Србију треба увек да игра 11 најбољих, најспремнијих, без тапија на место, без двојаких аршина, антагонизма и непоштовања.

СМЕНЕ СЕЛЕКТОРА ПРЕКО НОЋИ

ЧЕЛНИЦИ ФС Србије морали би да почну од себе у преиспитивању разлога због којих играчи улазе у конфликт са селекторима.

Један од разлога је начин на који ФСС смењује селекторе преко ноћи. Најсвежији пример је смена Ненада Миловановића после само два меча на клупи младе селекције. Из ФСС ни реч самокритике, већ само - Илија Столица нови селектор. Па како да играчи поштују селектора кад их оваквим поступцима ФСС не поштује?