Фудбалски клуб Барселона критиковао је данас затварање политичких каталонских лидера и навео да "затвор није решење". Шпански Врховни суд је осудио девет од 12 Каталонаца на казне од девет до 13 година затвора због улоге коју су имали у покушају одвајања Каталоније од Шпаније 2017. године.


Они су осуђени због учешћа у побуни и злоупотребе јавних средстава. Казне су ниже од оних које је захтевало тужилаштво.


"На исти начин као што притвор пре суђења није могао да реши сукоб, тако га неће решити ни данашње казне, пошто затвор није решење. Искључиво политички дијалог је решење сукоба у Каталонији", наводи се у саопштењу Барселоне, пренели су шпански медији.


Фудбалски клуб Барселона залаже се за независност Каталоније, а на њеним утакмицама на стадиону „Камп ноу“ увек се могу видети каталонске заставе.


"Сада више него пре, клуб тражи од политичких лидера да предводе процес дијалога и преговора за решавање овог конфликта, који би требало да омогући пуштање осуђених и политичких лидера. Барселона изражава подршку и солидарност са породицама оних који су лишени слободе", наводи се у саопштењу.


Присталице независности Каталоније изашле су на улице Барселоне по изрицању пресуде носећи пароле: "Ослободите политичке затворенике" и позвале су грађане да изађу на улице.