ЈЕДНОМ недељно у Суперлиги Србије појачава се бука и вапај око увођења видео-технологије за помоћ фудбалским судијама. Тај фамозни ВАР одомаћио се већ у најјачим европским лигама, а Извршни одбор ФСС је пре два дана дефинитивно одлучио да се уведе и код нас.

И док многи еуфорично чекају и тај дан, одмах на почетку овог текста ваља нагласити да тај "ВАР дан" неће сванути пре августа 2020. године, односно најраније пред почетак следеће сезоне.

Даље, та фудбалска "играчка", која помаже судијама да виде оно што (не)намерно они не виде у реалном времену током меча, кошта максимум три милиона евра.

Иако многи мисле да делегација ФСС треба по ВАР да оде у седиште ФИФА или УЕФА и да га донесе у Србију, ствар је много компликованија и нема никакве везе са ФИФА или УЕФА. Има директне везе са институцијом која се зове Одбор међународне фудбалске асоцијације (ИФАБ).

Делегација ФСС у једном тренутку мора да закаже састанак са представницима УФАБ и да им до детаља представи жеље, план и комплетну инфраструктуру, како би се ВАР појавио и у нашој Суперлиги. Најбољи пример су комшије Хрвати којима је за десет клубова њиховог елитног ранга такмичења требало годину и по дана припрема за увођење ВАР система.
КАДА СЕ КОРИСТИВИДЕО-технологија се примењује само у четири следећа случаја: казнени ударци, офсајд, досуђени црвени картони или непримећени инциденти за картоне и ситуације замене идентитета (одлука у вези са погрешним играчем).

Иначе, УФАБ је одавно установио шест основних услова које одређена земља, односно национални фудбалски савези морају да обезбеде, како би се ВАР систем увео у некој лиги:

* Едукација судија искључиво за рад у ВАР собама.

* Пројектни менаџмент који подразумева координацију самог пројекта.

* Технолошко оспособљавање људи, као и практично извођење целог система на свим стадионима које је врло захтевно, јер не дозвољава ни милиметарске грешке.

* Систем комуникације ВАР собе са стадионом или стадионима.

* Финансирање, односно утврђивање, буџета за спровођење ВАР система.

* "Бродкастинг", односно интеграција ТВ сигнала, каблирање, конекција са репортажним колима и пренос података.

Све у свему, компликован, захтеван, изазован и скуп посао. Када су могли најбољи из "лига петице", па и неки мало гори од њих, може ваљда и Србија!

РАДНА ГРУПА
ФУДБАЛСКИ савез Србије именовао је осмочлану Радну групу за споровођење ВАР система у Суперлиги. На њеном челу је Милан Караџић, председник Судијске комисије, затим Игор Радојчић, члан Судијске комисије, Небојша Ивковић, некадашњи генерални секретар и најбољи правник у ФСС, и Костадин Терзић, такође из ФСС. Ненад Поповић је у име Заједнице Суперлиге, Милорад Николић из Партизана, Милорад Ћоровић из Црвене звезде и Милош Мирковић из Вождовца.