МЛАДА селекција Србија није могла да има тежи старт у квалификацијама за ЕП 2021. године, које ће се одржати у Мађарској и Словенији од 13. до 27. јуна, од гостовања Русији (18.00, Спорт клуб 1), највећем конкуренту за прво место у групи 5.

У друштву Бугарске, Пољске, Летоније и Естоније, "орлове" са новим селектором Ненадом Миловановићем чека дуг пут. Само победници група и најбољи другопласирани тим (њих 10) обезбеђују директан пролаз, док осам слабијих другопласираних екипа игра бараж за још четири места, а два су резервисана за домаћине.

- Познајемо екипу Русије, ја лично и неке играче, пре свих Чалова из ЦСКА - каже један од узданица новог тима Урош Рачић. - Селектор нам је и пре окупљања и анализе слао неке снимке, да се што боље упознамо с противником. Знамо да нас чека тежак меч. У прошлим квалификацијама смо одмерили снаге у Нижњем, где је био је пун стадион, а и сада ћемо имати против нас 40.000 људи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Илићи нападају са свих страна

Руси су, ипак, уигранији. Селектор Михаил Галактионов водио је руски тим до 20 година, пре него што је наследио Јевгенија Бушманова, и већина играча које је водио сада је у младом тиму. Рачић је са Аџићем, Машовићем, Терзићем, Марковићем и Луком Илићем играо у Нижњем Новгороду пре годину дана.

- Лакше је зато што нас десетак дужи низ година играмо заједно, што смо прошли доста тога и добро сарађујемо на терену. Међутим, на ове квалификације треба гледати као на нов почетак. Добили смо новог селектора, нове играче, и све то мора да се уклопи. Имамо добар тим, али исто тако, на ЕП у Италији смо умали страшан тим, па се десило то што се десило. Екипа је испред свега, и није толико битно колико су појединци квалитетни, већ да се створи екипа и атмосфера где ћемо сви, од првог до последњег, играти за тим и дати 100 одсто. Наш циљ је највиши, пласман на ЕП. Група је изједначена, и морамо дати све од себе већ од Саранска да бисмо се на крају радовали - јасан је везиста португалског Фамаликаоа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СА БАНОВОГ БРДА У МАНЧЕСТЕР: Сити купио нападача Чукаричког

На утакмици у "Мордовија арени" у Саранску суди Литванац Манфредас Лукјанцукас.

ОДГОВОРНОСТ

УРОШ Рачић је у претходним квалификацијама био један од млађих, а у овим новим би требало да буде један од носилаца, уз Аџића, Мађовића, Златановића...

- Немам ја сад неко превелико искуство у овом тиму, али сам прошао један циклус и за толико сам искуснији да бих могао, поред свих добрих играча које имамо, да будем носилац игре на позицији коју покривам. Не осећам притисак, волим одговорност и прихватам сваку важнију улогу - каже Урош.