МАРКО Марин је сигурно прва звезда овог тима Црвене звезде, миљеник је и клуба и навијача. Поседује харизму, људске вредности, лидерске способности које могу да га промовишу и у седму Звездину звезду, како су то "Новости" и најавиле.

Међутим, да би постојеће расположење звездаша прешло у иницијативу а добило коначан епилог мора да прође време, а више да се испоштују постављене процедуре које су постојале у 74 године постојања клуба.

И генерални директор црвено-белих Звездан Терзић поменуо је да би Марин у будућности, ако остане у клубу до краја каријере, можда могао да досегне тај ниво који Звездина звезда носи јер има "све карактеристике једне звезде". Али то је била синтагма Маринове вредности за клуб и тим али ништа више од тога јер у Звезди се овом тематиком не баве и не желе да је коментаришу како не би добила неку другу конотацију. За тако нешто потребни су уз дугогодишњи стаж у клубу (не мора као некад десет година) и одређени услови: 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Марко Марин - седма Звездина звезда?

- спортски резултати

- људске вредности и ауторитет

- да неко покрене ту иницијативу

- да буде миљеник навијача који би требало да га подрже

- одлука Скупштине клуба

Звезда је у историји имала сјајне играче, али нису сви могли да постану симболи које носи титула "Звездина звезда". Покојни Рајко Митић био је синоним клуба, велики капитен, истакнути репрезентативац, "господин у копачкама", ауторитет и за 14 година у Црвеној звезди (до 1958), освојио шест титула, четири купа, био лидер селекције Југославије. Био је легенда југословенског фудбала и Црвене звезде. У тој синергији жеље клуба, навијача и јавности, Скупштина црвено-белих установила је ово највеће клупско признање. Али и критеријуме који су морали да буду највиши. Звездина звезда је морао да буде узор у свему.

Покојни Драгослав Шекуларац, друга Звездина звезда увек је говорио да су пре њега та признања морали да добију Бора Костић, та чудесна "левица", па велики голман Владимир Беара. Њега су волели сви, без обзира на то што је волео, како је сам говорио, "живот, коцку и жене". Драган Џајић је био број три, а можда је највећи од свих њих, с обзиром на то шта је све остварио као играч и функционер. Званично је најбољи играч 20. века у Југославији. И његов наследник Владимир Петровић Пижон је везао десетак година играња на врхунском нивоу, имао је све карактеристике утемељене на традицији клуба. Како играчке, тако и људске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Терзић: Сви су 2015. дигли руке од мене осим Вучића

Драган Стојковић Пикси је стигао у прелазном периоду, јер је Југославија скинула тај пропис да играчи не могу у иностранство пре 28. године, тако да се задржао само четири, али је имао све што је било потребно да буде пета Звездина звезда. Све, сем дужине стажа на "Маракани" о чему се тада и јавно полемисало. На њему и око њега је и стварана златна генерација са Дејаном Савићевићем, Дарком Панчевим, Миодрагом Белодедићем, Робертом Просинечким и осталима. Пикси је отишао у Марсељ, Звезда се попела на кров Европе и света, а нико из те генерације није добио звездицу. А, морао је, сви кажу Дејо, који се и наљутио због тога.

Марко је синоним овог тима, али да би у овим временима и околностима стао негде близу Рајка, Шекија, Џаје, Пижона и Пиксија морао би да остане још дуго или да попне Звезду на врх европског и светског фудбала.

ШЕКИ ЈЕ СВЕ ОБЈАСНИО

КАД је Владан Лукић као председник 2010. промовисао целу ту генерацију из Барија 1991. за шесту звезду многима из те генерације, пре свега Савићевићу није било право, а многи тај избор оспоравају иако је на Скупштини изгласан.

- Ма, то је неозбиљно. Не може неки резервни бек који је играо поред Дејана Савићевића да буде Звездина звезда. Могли су и те 1991. да прогласе најбољи тим и то није проблем, али, ставити их све у исту раван је глупост. Да, баш тако и то није тешка реч - говорио је на ову тему покојни Шеки у књизи "Планета звезда" - Параметри су се некад знали, морао си да играш 10 година у Звезди да би те навијачи промовисали, да доносиш трофеје, да те сви воле. Плашим се да тога више нема, тако да ће тешко неко постати нова Звездина звезда.