У ГРАДУ на падинама Златара, поносни су на свог земљака Ивана Шапоњића, који је из провинције, пикајући лопту, стигао до Мадрида, где је ових дана обавио лекарске прегледе и потписао уговор са шпанским великаном Атлетиком.

Прве фудбалске кораке Иван је начинио у Новој Вароши, када га је 2003, са свега шест година, на фудбалско игралиште на "Браношевцу" довела сестра Тамара у пратњи другарице. Предраг Ковачевић и Мићо Илић били су први тренери који су радили са Шапоњићем. Углас истичу да су његов таленат, брзину и стас приметили после свега неколико тренинга и да је Иван одскакао од својих вршњака.

Први меч Шапоњић је у млађим категоријама Златара одиграо 2005. У Новој Вароши задржао се шест година, када су његов таленат приметили људи из Београда и одвели га прво у Слободу из Ужица, а шест месеци касније преселио се у Партизан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Трипије и званично нови фудбалер Атлетика

ПРВАК СВЕТА СА "ОРЛИЋИМА" КАРИЈЕРУ је почео у Златару из Нове Вароши, а наставио у ужичкој Слободи пре него што је дошао у млађе категорије Партизана. За први тим црно-белих Шапоњић је дебитовао на утакмици са Спартаком са 16 година, три месеца и 26 дана, чиме је срушио рекорд Дејана Марковића који је 22. октобра 1989. заиграо против Вардара са 16 година, четири месеца и 26 дана. Са репрезентацијом Србије до 20 године постао је првак света на Новом Зеланду 2015.

- Одличне физичке предиспозиције које је Иван имао у старту су га одвајале од друге деце. Док је трчао крос константно је побеђивао. Врло брзо прикључили смо га тренинзима малишана који су били две године старији од њега, и ту је он био доминантан. Поред брзине и физичке снаге располагао је одличном техником. Када му је лопта у ногама, у сваком тренутку је знао шта са њом треба чинити и шта је најкорисније за тим - каже, за "Новости", тренер Предраг Ковачевић, који и данас ради у Златару.

Без обзира на популарност коју је стекао у фудбалском свету, Иван није заборавио град у којем је рођен, а ни клуб где је начинио прве кораке. Тренер Мићо Илић каже да сваке године Шапоњић посети играче и управу Златара и донесе неку донацију.

- Пре мање од месец дана био је у Новој Вароши и посетио је клуб. Обећао нам је донацију у виду нове опреме и фудбалских лопти. Ранијих година даривао је играчима копачке, тренерке и дресове. Једноставно, рекао нам је да када год нам треба нека помоћ да га позовемо. То могу само велики људи и професионалци, а Иван је такав - са поносом истиче Илић, некадашњи Шапоњићев тренер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БУЏЕТ 3,25 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Поражени у плеј-офу Лиге шампиона зарадиће чак пет милиона

Иначе, Иван Шапоњић није једини фудбалер врхунског калибра, који је прве кораке начинио у Златару. Овај клуб изнедрио је и: Љубинка Друловића, Славка Марића, Василија Јањића, Милоша Гордића и друге који су оставили траг у српском фудбалу.

Плавокоси Иван у горњем реду други слева Фото архива ФК Златар

ЛИЧНА КАРТА

о Име и презиме: Иван Шапоњић

о Датум рођења: 2. август 1997.

о Место рођења: Нова Варош

о Висина: 1,92

о Позиција: нападач

о Клубови: Партизан, Бенфика Б, Варегем, Атлетико Мадрид