ПРЕМА речима стручњака за болести крви, акутна леукемија настаје изненада, напредује брзо и не постоји никаква превенција која може да спречи развој болести. Лечење је посебно за сваког пацијента, али најчешће почиње применом хемиотерпије, након чега се наставља коришћење лекова.


- У почетној фази, врло су важни такозвани потпорни лекови, који штите од компликација болести и настанка инфекција - каже за "Новости" др Владислава Ђурашиновић, хематолог КЦС. - У зависности од конкретног случаја, користе се цитостатици, који су сада напредовали и немају толики број контраефеката, као што је био случај претходних година. Таргет терапија је често решење, док се одређене врсте биолошке терапије за ову болест још испитују, нису у широкој употреби и користе се у оквиру клиничких студија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАВИЈАЧИ ДОЧЕКАЛИ МИХАЈЛОВИЋА: Синиша, не одустај (ВИДЕО)


Проф. др Ана Видовић, начелник одељења Акутне леукемије 2 на Клиници за хематологију у Клиничком центру Србије, каже да се још не зна са сигурношћу који облик болести има наш прослављени спортиста, али се претпоставља да је у питању један од два основна типа, мијелоцитна или лимфопластна леукемија.


- Први облик погађа око 80 одсто оболелих и карактеристичан је за особе старије од 60 година, док се други облик чешће сусреће код деце - каже проф. др Ана Видовић. - Оба облика лече са са високим процентом. Осим тога, постоји врста акутне промилоцитне леукемије, која се успешно лечи у чак 90 одсто случајева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МИХО, БОЛЕСТ ТЕ НЕЋЕ УПЛАШИТИ: Поруке подршке за Синишу стижу са свих страна


Када лечење протиче како треба, пацијент кроз месец дана може да иде на кућно лечење, у периоду од три или четири недеље. Након тога, наставља се са блажим облицима терапије.


- Када дође до те фазе, већ ће бити познато да ли је трансплантација најбоље решење - каже проф. др Ана Видовић. - Она је успешна у просеку у 40 одсто случајева. Уколико се буде тражио подударан давалац коштане сржи, наша земља је такође укључена у међународну мрежу, што значи да давалац може да буде неко из Србије.


ПОСЕТЕ СТРОГО КОНТРОЛИСАНЕ

РАЗЛИЧИТИМ тестовима и анализама наредних дана биће утврђене појединости, колико је болест агресивна и колико брзо напредује. Омогућени најбољи услови и доступност лекара, сигурно могу да допринесу лечењу.

- Највероватније ће неко време бити изолован и лечити се у болничким условима. Потребно је да се обезбеде филтери за пречишћавање ваздуха. Посете у овој фази болести могу да буду дозвољене, али искључиво када се приликом посета носе хируршке маске и опрема, како би могућност за инфекцију била максимално смањена. То је најважније у овим фазама болести.