Суд за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани потврдио је данас суспензију од 10 година албанском клубу Скендербег за намештање утакмица у домаћем првенству и европским такмичењима.

ЦАС је одбио жалбу Скендербега на 10-годишњу суспензију, највећу коју је изрекла Европска фудбалска унија (УЕФА).

Случај Скендербега завршио се данас после годину дана и истраге којом су обухваћени бивши министар финансија Албаније и председник клуба, а истражитељи УЕФА добили претње смрћу.

ЦАС је навео да је судско веће утврдило да је Скендербег учествовао у намештању утакмица, домаћих и европских.

- Суспензија УЕФА од 10 година и казна од милион евра су биле пропорционалне и оправдане - наводи се у саопштењу.

Председник Скендербега Арђан Такај рекао је да је шокиран одлуком ЦАС.

- "Нећу напустити Скендербег. Наставићу борбу. Случај ћемо предати Федералном суду Швајцарске и тамо ћемо добити правду. Овај случај прешао је све границе, а адвокати који су нас представљали схватили су то као врло лично питање, пошто су били изненађени неправедном одлуком - навео је он.

Жалба Скендербега представљена је у априлу у Швајцарској у релативној тајности, пошто су истражитељи Уефе добили претње смрћу током истраге.

Користећи доказе из шаблона клађења, истражитељи УЕФА навели су да су намештене две утакмице квалификација за Лигу шампиона, једна против Динама из Загреба и једна против Крусејдерса и две утакмице групне фазе Лиге Европа 2015. године, против Спортинга из Лисабона и Локомотиве из Москве.

УЕФА је навела да су играчи Скендербега у тим утакмицама "одиграли изузетно сумњиво у одбрани" и да су у последњих неколико минута одређених мечева одиграли незаинтересовано и без труда.

УЕФА је, такође, сумњичила Скендербег да је учествовао у намештању око 50 домаћих утакмица од 2011. године.

У последњој деценији Скендербег је освојио седам шампионских титула у Албанији.

Скендербег је прошле сезоне заузео четврто место у албанској лиги и забрањено му је да учествује у квалификацијама за Лигу Европа.