ОД ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": ПОХОРЈЕ

ДУГ Партизана са јучерашњим даном не прелази 21 милион евра, играчима плате касне, али су увек приоритет у клубу, како Црвена звезда има дуговања која не морају да се плате... Ово су само неке од тема којих се у једночасовном излагању пред новинарима у „Хабакуку“ дотакао потпредседник Партизана Владимир Вулетић.

- Партизан је суочен са агресивним приступом јавности бивших спортских радника и бивших фудбалера, који говоре о катастрофалном стању, дугу који превазилази 40.000.000 евра. Неки који се издају за легенде или их медији тако називају тврде те да је катастрофа, а могу да вам саопштим да је дуг Партизана барем упола нижи. Између 20.000.000 и 21.000.000 евра. Одговорно стојим иза ових речи. Осим тога, обавеза АПР је да се изјасни до 31. јула, а иста фирма која је радила ревизорски извештај за ФСС и Црвену звезду објавиће и стање нашег дуга, тако да никакве мистификације не постоје – не оставља дилему челник црно-белих.

Није Вулетић у изношењу чињеница везаних за клупска дуговања пропустио прилику да пецне и вечитог ривала.

- Дуг од око 20.000.000 евра је јединствен. Немамо категорије које не познају економија или финансије, попут књиговодственог или реалног дуга. Немамо никакве духове који лебде над стадионом и касперске категорије унутар дугова. Више од 10.000.000 евра на годишњем нивоу одлази на плате фудбалера и Радне заједнице. То значи да је буджет Партизана готово 15.000.000. Само 1.000.000 динара на месечном нивоу кошта одржавање стадиона, а највећи терет пада на фудбалски клуб.

Прочитајте још ПАРТИЗАН ЈЕДИНА ЖЕЛјА: Како је традиција породице Лутовац победила иностране опције

Окренуо се потпредседник Партизана тада и конкретном причом на финансијску ситуацију у комшилуку.
ТУЖБА ФСС У АВГУСТУЦРВЕНОЈ звезди је одлуком Скупштине ФСС 14. маја призната титула из 1946, а та одлука ће епилог дефинитивно имати пред судом.
- Скоро два месеца чекамо, иако се и ФСС и Црвена звезда противправно и без иједног основа понашају као да је ова одлука правоснажна, она која се даље не може нападати. Међутим, може се нападати, па ће Партизан, до краја августа, поднети тужбу Основном суду у Београду, надлежном за овај случај.

- Као забринути грађанин, постављам питање: како изгледа кад неко каже да му је дуг 14, а он је готово 50 милиона. Шта се ту дешава? Како се те категорије разврставају? Нобеловац Албер Ками је у делу „Куга“ – не цитирам је случајно – рекао: „у историји света, онај ко се усуди да каже да су два и два четири кажњава се смрћу, те није питање да ли ће неко рећи да су два и два четири, већ шта ова калкулација за собом повлачи“. Куга коју имамо на свим спортским пољима се шири се, па нам тако издајници суде за издају, а убице за убиства.

Вулетић не крије да му смета хајка на Партизан због ангажовања Суме за велики новац када у Црвеној звезди има и драстичнијих примера.

- Наш ривалски клуб је само у протеклој сезони ангажовао Кафуа за плату од 800.000 евра, Чаушић је плаћен милион, а после годину дана продат Арсеналу из Туле за 500.000 евра. Новински наслови кажу да је Звезда отписала 500.000 евра дуга. То је спиновање. Звезда је, заправо, изгубила 1.000.000 евра: 500.000 за обештећење, још 500.000 за плату. Боаћи је са 2.500.000 евра најскупљи странац у српском фудбалу, а о том трансферу влада некаква "омерта" - закон ћутања. Не сме се рећи да је играч плаћен 2.500.000. Нјегов учинак у другом мандату је мизеран. За три играча, Црвена звезда је потрошила 4.500.000 евра, после чега имамо ситуацију да нам генерални директор Звезде објашњава како постоје књиговодствени дугови, који се никад неће платити. Постављам питање да нам се само напомене које су то категорије које се никад неће морати платити?

Прочитајте још МИЛОШЕВИЋ ЗАДОВОЛјАН ОБАВЛјЕНИМ ПОСЛОМ: Садик може и боље од Рикарда

Потпредседник Партизана је причу о актуелној ситуацији завршио признањем да обавезе према играчком кадру нису измирене у потпуности.

- Постоје кашњења то је тачно. Партизан живи живот без Лиге Европе, у једном тренутку био је петопласирани тим Суперлиге, али играчи су приоритет. Ово јесте тежак финансијски тренутак за Партизан. После сушне европске сезоне, рекло би се, делом и због жреба – завршио је Вулетић уз напомену да ће се редовна годишња Скупштина одржати 15. јула.