У Сплиту је у понедељак, после дуге и тешке болести, у 69. години преминуо истакнути бивши фудбалер Хајдука и репрезентације Југославије Јурица Јерковић.

Кроз 10 сениорских сезона у Хајдуковом дресу, с чувеном "десетком" на леђима, Јерковић је имао 529 наступа и постигао 219 погодака.

Јерковић је, наводи Хина, био један од најбољих играча велике Хајдукове генерације која је у 70-им годинама прошлог века владала фудбалским теренима тадашње државе, под вођством легендарног тренера Томислава Ивића. У Сплит су тада стигле три титуле првака Југославије и пет узастопних тријумфа у Купу.

Био је неизоставни репрезентативац Југославије више од 10 година. Учествовао је на светским првенствима 1974. године у Немачкој и 1982. у Шпанији, као и на Европском првенству 1976. године у Загребу и Београду, где је Југославија освојила четврто место. За сениорску репрезентацију одиграо је 43 утакмице и постигао шест погодака.

Играчку каријеру је после Хајдука наставио у Швајцарској, где је седам година играо за Цирих, а каријеру завршио 1985. године у дресу Лугана.

По завршетку играчке каријере био је спортски директор Хајдука од 1986. до 1990. године.

Јерковић је имао част да игра с репрезентацијом Југославије 1971. године против Бразила на Пелеовом опроштају, кад се на "старој" Маракани окупило 200.000 гледалаца. Хајдукова "десетка" је седам минута пре краја постигла погодак за коначних 2:2.

Јурица Јерковић, наводи Хина, биће сахрањен у кругу породице.