Фудбалер Арсенала Хенрих Мхитарјан пропустиће предстојећу утакмицу финала Лиге Европа против Челсија из безбедносних разлога, односно због тога што се тај меч игра у Азербејџану.

Арсенал је у саопштењу изразио разочарање јер није успео да гарантује безбедност свом фудбалеру уочи пута у Баку.

Капитен репрезентације Јерменије никада није играо у Азербејџану, због спора који две земље имају у вези са регионом Нагорно-Карабах.

- Детаљно смо истражили све опције за Микија, да буде део екипе, али после разговора са њим и његовом породицом, заједно смо закључили да неће бити део наше експедиције. Писали смо УЕФА и изразили забринутост због ове ситуације. Мики је био кључан играч на нашем путу до финала и ово је велики губитак за тим - наводи се у саопштењу Арсенала, пренели су британски медији.

Клуб је навео да су сви тужни што ће играч пропустити велико европско финале под оваквим околностима и истакао да се такве ствари врло ретко дешавају у каријерама фудбалера.

Арсенал је заједно са УЕФА покушавао да направи безбедносну стратегију како би 30-годишњи фудбалер играо, али њему није могла да се гарантује безбедност.

Мхитарјан је прошлог октобра пропустио утакмицу Арсенала у групној фази Лиге Европа против Карабага.

Финале Лиге Европа игра се 29. маја на Олимпијском стадиону у Бакуу.

УЕФА: ИМАЛИ СМО ГАРАНЦИЈЕ ИЗ АЗЕРБЕЈЏАНА
Европска фудбалска унија (УЕФА) саопштила је да је добила гаранције од врха власти у Азербејџану да неће бити проблема око уласка у земљу јерменског играча из Арсенала Хенрика Михтарјана за финале Лиге Европе против Челсија у Бакуу.

- Сарадњом са Арсеналом, УЕФА је тражила и добила гаранције о безбедности играча у Азербејџану од највиших органа у тој земљи. Као резултат тога, дат је комплетан план клубу. Иако је Арсенал признао напоре УЕФА и Азербејџанаца, поштујемо одлуку коју је направио - наводи се у саопштењу европске куће фудбала.