НАМЕШТЕНИМ утакмицама у Европи требало би ускоро да буде крај, сматрају у УЕФА, јер су свим својим чланицама дали јасна упутства да своје дисциплинске правилнике ускладе новим одредбама како би се ставила "со на реп препреденим лисицама у клубовима" и спречило договарање утакмица.


"Први жути картон новчано, други жути - минус бодови или избацивање из лиге." По новом, после прве пријаве УЕФА за неку сумњиву утакмицу, ФСС ће клубове казнити новчано од милион до 10 милиона динара, а ако за исти клуб стигне нова пријава за неки други меч онда су казне одузимање од три до 12 бодова или избацивање у нижи ранг. УЕФА има систем раног узбуњивањања о сумњивом клађењу, после чега предузима мере.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УЕФА ИСТРАЖУЈЕ ПОСЛОВАЊЕ “ГРАЂАНА”: Сити остаје без Европе?


ПИРОТЕХНИКА ДО ПЕТ МИЛИОНА ДИНАРА ПРОМЕЊЕНА је и новчана казна за навијачке пирове на утакмицама, тако да ће она од наредне сезоне бити од 500.000 до 5.000.000 динара за један меч. У члану 63 једина недоумица односи се на део реченице "клуб чији навијачи током утакмице пале разне врсте пиротехничких средстава у КОЛИЧИНАМА КОЈЕ НИСУ САСВИМ ЗАНЕМАРЉИВЕ...". За навијаче Звезде и Партизана 500 бакљи није ништа, док је за оне из Ниша то превише...

Генерални секретар ФС Србије Јован Шурбатовић објашњава недоумицу шта значи реч "прва и друга информација".


- Информација значи сумња. УЕФА не жели да се бави доказивањем, јер је то дуг и спор процес, па су сви савези, као и ми добили јасне инструкције како да реагујемо на оправдане сумње. Ускладили смо правилнике и јаким казнама покушаћемо да у будућности спречимо чак и помисли о игрању сумњивих утакмица - објаснио је Шурбатовић за "Новости".


Скупштина ФС Србије усвојила је нове измене Дисциплинског правилника, посебно члана 83, који се односи на пријаве пристигле из УЕФА за намештене мечеве. Казне за клубове су:

* Новчана казна од 1.000.000 до 10.000.000 динара за добијање прве информације од УЕФА.

* Одузимање од три до 12 бодова или казна од три до 12 негативних бодова за добијање друге информације из УЕФА.

* Дисквалификацијом у најмање један ранг такмичења ниже у односу на такмичење у којем је био учесник у време извршења дисциплинског прекршаја из овог члана Правилиника.

За фудбалске раднике казне су следеће:

* Забрана вршења било какве активности која је у вези са фудбалом у трајању од годину дана, за добијање прве информације из УЕФА.

* Забрана вршења било какве активности која је у вези са фудбалом у трајању до годину до две године, за добијање друге информације из УЕФА.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СКУПШТИНА ФСС ПОТВРДИЛА: Звезди титула из 1946!


Недавно је Дисциплинска комисија ФСС казнила поједине клубове новчано за играње "сумњивих" утакмица (Пролетер Нови Сад, Динамо Врање, Синђелић), али не би требало да нас изненади ако УЕФА пошаље на Теразије 35 нови допис са још неким сумњивим утакмицама из финиша Суперлиге. Казне су ригорозне какве и треба да буду, ФСС не мора више ништа да доказује јер до сада никад није ништа било доказано. Међутим, видећемо да ли ће се и како примењивати ове одредбе. Ако се буду поштовале, вратиће се временом и поверење у Суперлигу и Прву лигу Србије, као и навијачи.