ЦРВЕНА звезда је пришила на грб и трећу звездицу, јер је Скупштина ФС Србије на редовном заседању са 44 гласа "за", шест "против", 10 уздржаних и пет који нису гласали од 65 присутних, доделила клубу из Љутице Богдана титулу првака Србије из 1945/46. године, што је 30. по реду у трофејној сали.


Исход гласања девете тачке дневног реда знао се већ после препоруке Комисије за правна питања ФСС која је проценила да "Звезда има основа за присвајање титуле", без обзира на то што је потпредседник Партизана Владимир Вулетић говорио да је то "правни скандал и силовање историје", јер је по папирима то био само "квалификациони турнир за државно првенство".


РЕКОРД У КАСИ ФС Србије је имао најбољу пословну годину у историји, похвалио се генерални секретар Јован Шурбатовић, истичући да је приход у 2018. години износио рекордних 3.004.541.828,42 динара (25,3 милиоона евра)! То је 42 одсто више од планираног, а одузимајући расход зарада је 843.348.228,83 динара или око 7,1 милион евра који су пребачени у фонд резерви, а намењени су куповини зграде за Кућу фудбала. Буџет за 2019. годину је нешто мањи од 16 милиона евра.


Прочитајте још: ВУЛЕТИЋ ПРЕД СКУПШТИНУ ФСС: Титула без аргумената


Очекивало се можда да ће се неко из Партизана обратити са говорнице, али нико се није јавио кад је председник Савеза Славиша Кокеза отворио расправу. Кад се подигло 44 зелених картона "за" било је све јасно, поготово кад су Славиша Кокеза и делегати из редова ФСС (њих 10) били уздржани. Црвени картон, али не и предају подигли су Томислав Караџић, Ненад Бјековић, Милош Вазура, Саво Милошевић, Владимир Ћилас и Небојша Митровић.


- Стојим иза онога што је наш правни тим рекао, бранићемо наш став. Одлука је брзоплето донета па ћемо се обратити Уставном суду - рекао је директор Партизана Милош Вазура.


Ненад Бјековић је додао "да нема коментар на све што је виђено", а занимљив разговор водили су Томислав Караџић и генерални директор црвено-белих Звездан Терзић. Осмехујући се, Толе је у свом стилу боцкао Терзића: "Време је, мој Терза, најбољи судија. Видећеш то већ, а и знаш". Није се дао директор Звезде па је узвратио "Ти се шалиш, Толе". Међутим, Караџић се предомислио за давање изјаве, за "Новости".


- Рекао бих много тога, али ипак ћу ћутати - извинио се Караџић.

Звездина страна је, наравно, славила. Станислав Караси је чак на Скупштину дошао са новом значком клуба на којој су три звездице.


Прочитајте још ПРАВНА КОМИСИЈА ФСС ДАЛА ПРЕПОРУКУ СКУПШТИНИ ЗА ОДЛУКУ: Звезди титула из 1946!


Звездан Терзић је примао честитке.


- Поносан сам што смо успели да озваничимо титулу коју је Црвена звезда освојила апсолутно регуларно, на терену. Поносан сам због свих играча тог првог Звездиног тима који су добили признање, заслужују да буду прва Звездина генерација шампиона. Скупштина ФСС је уважила чињенично стање и драго нам је због тога. Ово је у сваком смислу била историјска сезона за наш клуб, а признавање ове титуле је у најбољем смислу речи шлаг на торту. Имамо пуно разлога да славимо у недељу на последњем мечу сезоне - рекао је генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић по завршетку заседања.


Црвено-бели су исписали нову страницу историје, постали су клуб који је у једној години освојио две титуле: ону из 1945/46. и ову из 2018/19. Партизан се неће помирити са овом одлуком, једном су успели да врате трофеј преко Суда удруженог рада 1986/87, сада ће пробати преко Уставног суда да пониште одлуку Скупштине ФСС. Аргументовано или не, видећемо...

ЗА НАМЕШТАЊЕ И ИЗБАЦИВАЊЕ ИЗ ЛИГЕ
СКУПШТИНА ФС Србије донела је низ одлука, а једна веома значајна промена односи се на члан 83 дисциплинског правилника а везан је за намештање утакмица.
На прву инфиорамцију која стигне из УЕФА за сумњу у намештен меч клуб се кажњава од милион до 10 милиона динара новчане казне, а за другу информацију исте садржине клубу прети казна одузимања од три до 12 бодова или избацивање најмање у један ранг ниже такмичења од оног у којем је био за време пријаве из УЕФА. Ово практично значи да ако мечеви једног клуба два пута буду означени од УЕФА као сумњиви он може да буде избачен из лиге.