ЕВРОПСКА асоцијација клубова (ЕКА) још није изнела конкретне ставове око формирања Суперлиге Европе и најављених реорганизација највећих такмичења - Лиге шампиона и Лиге Европе. На Генералној скупштини ове организације, која је данас одржана у Амстердаму, показана је јасна жеља најбогатијих да се елитно клупско такмичење мења од 2024. године.

Као што је познато, најбогатији клубови већ дуго заговарају формирање свог елитног такмичења, Суперлиге Европе, са 16 екипа, без патроната УЕФА. План је да ова лига стартује 2024. године, а по информацијама које су увелико процуриле, сагласност су дали: Реал Мадрид, Барселона, Манчестер јунајтед, Бајерн, Јувентус, Челси, Арсенал, ПСЖ, Манчестер сити, Ливерпул и Милан, Атлетико, Дортмунд, Марсељ, Интер и Рома.

Читав пројекат је осмишљен јер се очекује много већа зарада, па се спекулише да ће свака од екипа Суперлиге инкасирати чак 900 милиона евра. Најављено је и да би се то мега такмичење играло викендом, док би се национални шампионати пребацили у термине средином недеље.

ЕКА је и даље подељена на богате и мање богате клубове, а њен председник Андре Ањели је ових дана имао неколико састанака са председником УЕФА Александром Чеферином.

Помиње се да би коначан предлог био такмичење 32 клуба у Суперлиги шампиона, разврстаних у две дивизије са по 16 клубова (четири групе са по осам).

Такође, увелико се прави припрема и за формирање Светског првенства клубова, које би се играло сваке четири године, а могло би да заживи већ 2021.

ШПАНСКА ПРИМЕРА: ОПАСНО ПО ФУДБАЛ

КЛУБОВИ који по богатству много заостају за најмоћнијима су углавном против, јер би им део колача био много мањи.

- Оснивање Суперлиге било би изузетно опасно за фудбал и практично погубно за национална првенства у најјачим европским лигама, јер би се обесмислила драж домаћих шампионата - истиче Хавиер Тебас, председник шпанске Примере.