ДЕЛЕГАЦИЈА Министарства унутрашњих послова, предвођена државним секретаром Биљаном Поповић Ивковић, приликом недавне званичне посете Катару обишла је и Организациони комитет Светског првенства у фудбалу које ће 2022. године бити одржано у овој земљи.

Осим састанака са премијером и министром унутрашњих послова те земље Абдулахом бин Насер бин Калифа Ал Танијем, као и посете међународном сајму Милипол Катар”, српска делегација се упознала и са напретком у организацији највећег фудбалског такмичења.

Домаћини, на челу са мајором Али Мохамед Ал Алијем, потпредседником Одбора за безбедност, желели су да упознају делегацију МУП-а са инфраструктурним пројектима који су у току.

Како су објаснили гостима из Србије изградња једног стадиона је већ завршена, два ће бити готова до јануара 2019. године, док су пет стадиона, са по 40.000 места, у фази изградње и биће завршени на време и спремни за Светско првенство.

Према одлуци домаћина 50 одсто капацитета стадиона, тачније столице, биће дониране земљама у развоју након завршетка фудбалског надметања.

Један од стадиона, Рас Абу Абоуд биће направљен од карго контејнера и 95 одсто рециклираног материјала. Архитекте су осмислиле стадион уз иновативну употребу карго контејнера који ће бити сложени по принципу лего коцкица.

Након завршетка фудбалске манифестације, стадион ће бити у потпуности расклопљен, а земљиште ће бити враћено првобитној намени.

Техника и иновација иду руку под руку са градњом, тако да ће атмосферски ваздух бити хлађен на пријатних 26 степени, тако да термин одржавања Светског првенства, када температуре достижу вртоглавих 50 степени неће превише утицати на спортски ужитак. Главни стадион, са 87 хиљада места, на којем ће се одржавати церемонија отварања и затварања Светског првенства још увек је обавијен велом мистерије, а крајем ове године очекује се откривање дизајна и пројекта.

Представници Организационог комитета истичу да сви пројекти на којима раде у склопу припрема за Светско првенство имају за циљ подизање квалитета живота становништва Катара. Велики значај домаћини су поклонили одрживости након завршетка Светског првенства, тако да су планирани додатни садржаји школе, болнице, паркови и тржни центри прилагођени потребама грађана Дохе и других места где се одржава такмичење.

Катар је акценат приликом организације Светског првенства ставио на оптимизацију постојећих ресурса. Нису желели да граде нове хотелске капацитете који би касније остали неискоришћени, већ су дошли на идеју да изнајме крузере, који ће током трајања манифестације били усидрени у Дохи, за потребе љубитеља фудбала. У жељи да омогуће да навијачи могу у току истог дана да погледају две утакмице, Доха је приступила изградњи метроа који се протеже кроз цео град и његова градња увелико тече. Осим метроа, у плану је и изградња трамвајске мреже као додатног средства транспорта.