СКАНДАЛ у Белгији се не смирује, Пандорина кутија се полако отвара, а српска полиција данас је по налогу Тужилаштва отворила сефове Дејана Вељковића и његовог сарадника Уроша Јанковића у Пиреус и Комерцијалној банци и пронашла додатних 429.000 евра у готовини!

Уз новац пронађен после прејучерашњег претреса у Нишу и Београду на више локација (110.000 евра) као и на девизним рачунима ове двојице осумњичених менаџера, укупна нађена сума је 1.275.625,14 евра. Тужилаштво за организовани криминал је у оквиру наставка међународне акције сузбијања корупције и прања новца стеченог незаконитим радњама приликом трансфера играча у иностранство издала и саопштење о акцији.

- У сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом, Службом за борбу против организованог криминала, Јединицом за финансијске истраге и Управом за спречавање прања новца Републике Србије извршен је претрес станова, локала и сефова и претрага по рачунима осумњичених фудбалских менаџера Уроша Јанковића и Дејана Вељковића. Привремено је одузето укупно 1.275.625,14 евра, од чега је 539.250 евра у готовини и 736.375,14 евра на девизиним рачунима осумњичених. У односу на седам луксузних станова и локал који се налазе у Београду и Нишу донете су одредбе о забрани располагања с обзиром на то да постоји сумња да представљају противправну имовинску корист стечену извршењем кривичних дела прање новца - кажу из Тужилаштва.

Прочитајте још: Леко се вратио на посао, навијачи га дочекали аплаузом

ПУШТЕНИ И НОВИНАРИ ДРУГИ приведени фудбалски судија Себастијан Делфериер коме је наводно Вељковић помогао у куповини аутомобила пуштен је на слободу, као и тројица новинара. Двојица из Хет Лаатсте Ниеуwс и један из Хет Ниеуwсблад, осумњичени да су по налогу Вељковића судијама спорних мечева давали високе оцене, пуштени су на слободу после саслушавања.

Вељковић је, према наводима белгијског федералног тужиоца, осмислио систем извлачења додатног новца кроз "скаутинг" и "додатне трошкове" који је успео да опере преко мреже малих предузећа у Србији, Црној Гори и на Кипру. Наводи се да је избегавао плаћање пореза у Белгији тиме што је укључујући клубове Локерен, Мехелен, Генк и Бриж наплаћујући скривене трошкове. Полиција је привела и његову супругу Марију Благојевску, али се не зна која је била њена улога.

Белгијанци чекају изручење Уроша Јанковића из Београда, менаџера сарадника Вељковића, као и Македонца Драгана Сиљаноског, такође сарадника али и менаџера тренера Брижа Ивана Лека, а све због сумњи да су на више начина зарађивали новац од трансфера без плаћања пореза.

Од 33 ухапшена лица, после 48 часова, у притвору је остало девет особа. С једне стране су Вељковић и његови сарадници, а на другом краку истраге је менаџер Моги Бајат, коме је такође продужен притвор због малверзација око трансфера и "прања" новца, због чега је у притвору и његов сарадник Карим Међати. Повезивани бивши тренер Андерлехта Херман ван Холсбек, коме се ставља на терет сарадња са Бајатом, после саслушања такође је пуштен на слободу.

Прочитајте још: ФУДБАЛСКА АФЕРА: Заплењено 1,27 милиона евра од менаџера

Трећи крак представља део који се односи на могуће намештање утакмица два последња кола у претходној сезони. Арбитар Барт Вертетен је због сумње да је покушао да утиче на исход две утакмице (Антверпен-Еупен и Мехелен-Беверен) и даље у притвору, баш као и финансијски директор Мехелена Тјери Симанс, односно главни акционар овог клуба Оливије Сомерс. Сви они се доводе у везу са Вељковићем који је безуспешно покушао да спаси Мехелен од испадања.

ЛЕКО: НИСАМ ОВО ЗАСЛУЖИО

ПОЛИЦИЈА је после саслушања и задржавања у притвору пустила тренера Брижа Ивана Лека, али и спортског директора Мехелена Стефана Ванроја, председника Беверена Дирка Хујка, па финансијског директора овог клуба Оливијеа Сволфса, затим Давија Роелфа.

- Нисам заслужио све ово, знам како је било и мени, али и мојој проодици, пријатељима, клубу и навијачима али враћам се јачи из свега овога. Штета постоји, колика је видећемо - истакао је Леко који је на тренингу Брижа дочекан аплаузима.