ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: МОСКВА

ЗБОГ непристојног понашања за време Светског првенства у фудбалу у Русији у Аргентини су кажњена четири навијача. Они неће моћи да посећују фудбалске утакмице две године.

Међу кажњенима је Нестор Фернандо Пенови (47), који је наговорио Рускињу која није знала шпански да понови вулгарне фразе. Малолетна девојка је прво поздравила Аргентину, а затим их је позвала да дођу, јер она хоће да се бави оралним сексом. Касније је тај снимак Нестор поставио на интернет, што је изазвало велики скандал. Одмах је реаговала Патриција Бурлич, министарка безбедности Аргентине, и замолила домаћине да тог простака хитно депортују.

Без обзира на то што се Нестор извинио за глупост коју је направио, њему су одмах одузели "пасош навијача" на Мундијалу, а сада су му и власти Аргентине забраниле да посећује фудбалске утакмице две године. За сличне поступке кажњени су и Клаудио Фитерера и Марсело Хенова, а четврти навијач Хуан Пабло Олгин је наговорио једног мушкарца са турбаном на глави да пред камером на шпанском каже "бомба за Нашел".

За време шампионата у Русији било је још неколико инцидената и углавном су сви они били у режији тифоза из Јужне Америке. Тако су навијачи из Колумбије увредили једну Јапанку која није знала шпански. Ништа боља није била ни група највијача из Бразила који су наговорили једну младу Рускињу да са њима на португалском узвикује реченице против жена. По повратку у Бразил били су кажњени, а један од "јунака" је изгубио посао.

Да међу свим навијачима има свега доказао је и неки Руслан, навијач Русије, који је ухватио за груди новинарку шпанске редакције "Дојче веле" Ђулиет Гонзалес Теран док се јављала директно у програм.

Свим тим "јунацима" је било стало да се похвале "подвигом" пред својим познаницима и пријатељима, а уствари су испали глупи и примитивни.