ПРВО полувреме за памћење, друго за заборав. Један корак напред, два корака назад. Мало топло, па онда мало хладно. Отприлике овако изгледа пут фудбалске репрезентације Србије која је "променљиво облачно" почела своју одисеју у Лиги нација.

Танка победа у Литванији (1:0), па реми са Румунијом у Београду (2:2) открили су неке старе бољке и дилеме, али и отворили су нека нова питања у А тиму, који још тражи себе после неуспеха на Мундијалу у Русији. Шта смо видели синоћ у Хумској 1 у ремију са комшијама са истока? Видели смо поново промешане карте у првој постави Србије, видели смо игру и тактику охрабрења у првих 45 минута, убојит напад, претанку одбрану и потпун пад концентрације у другом делу меча.

У ОКТОБРУ - ПАМЕТНИЈЕ СЕЛЕКЦИЈА Црне Горе је тренутно због боље гол-разлике испред Србије на табели Групе 4 Ц Лиге нација. "Орлове" у октобру чекају два везана гостовања, код Црногораца, па код Румуна. Мораће тада тим да изгледа много зрелије и уиграније. - Ова репрезентација има свој квалитет. Анализираћемо и ми своје ривале и у оба меча идемо на победу - поручио је Крстајић.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Контра: Србија је једна од најквалитетнијих репрезентација у Европи

- Жао ми је што питање победника нисмо раније решили. Доминирали смо већим делом утакмице, стварали шансе и промашивали их. Требало је на време да обезбедимо тријумф и три важна бода у групи - скоро да се кајао капитен Александар Коларов, који је директан кривац за пенал Румуна.

Он је на старту другог полувремена скоро па неискусно повукао у свом шеснаестерцу нападача гостију за дрес и некако на симболичан начин открио главну ману овог Крстајићевог тима који је изгледа још у некој "експерименталној фази". Та мана је сведена на две речи: наивни смо!

Толико наивни да људи из стручног штаба било ког нашег ривала тачно могу да сугеришу основне слабе тачке Србије: лоши су на прекиду (пре свега после корнера), споро трче у одбрану када се крене у контранапад, кондиционо нису баш најбоље припремљени. Само ове три карактеристике да узме било који ривал Србије, а има их и више, и добро их усаврши, стиже опасност по гол "орлова". Да не причамо о неким играчима који више стоје него што трче, више су главом ван стадиона него на њему...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МАЛО ЈЕ ЈЕДАН МИТРОВИЋ: Румунија казнила грешке Србије

Свака част Александру Митровићу. Дао је два прелепа гола, али заиста је мало један Митровић за ову и овакву Србију. Таман се пробуши једна рупа у њеној одбрани, ето већ неке нове. Просто човек да се упита има ли команданта у тој одбрани?

- На Миленковића нисмо могли да рачунамо због повреде, са Вељковићем ће морати још да се ради, Коларов и Рукавина су добро радили свој посао - анализирао је Крстајић учинак наше одбране уз констатацију да, као на пример код другог гола Румуна, не може он или неко други са клупе да реагује и исправља грешке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Коларов: Најбољи смо у групи, бићемо први на крају

Реално, такве ствари се раде на тренинзима, али је велико питање колико су играчи спремни или способни да усвоје нешто од основа одбрамбене фудбалске тактике и колико им се трчи за Србију. Јер, меч у фудбалу и даље траје 90, а не само 45 минута.

И да се не заборави, видели смо на стадиону Партизана синоћ још нешто ново и лепо: скоро па пуне трибине углавном млађе фудбалске популације која је дошла да види своје идоле. У време вишегодишњег отвореног бојкота репрезентације, па и врло конкретних акција њеног урушавања, оних 15.000 "и нешто" навијача дође му као јасна порука: како се воли Србија!

СРБИЈА - РУМУНИЈА 2:2 (1:0)

СТРЕЛЦИ: Александар Митровић у 26. и 63. минуту за Србију, а Чипчију у 48. минуту (из једанаестерца) и Кристијан Тукудеан у 68. минуту Румунију. Стадион Партизана. Гледалаца: 15.496. Судија: Власислав Безбородов (Русија) 6.
СРБИЈА: Дмитровић 6,5 - Рукавина 7, Спајић 6,5, Вељковић 5,5, Коларов 7 - Максимовић 6,5, Лукић 6 (од 71. Матић 7) - Љајић 6 (од 77. Пријовић -), Милинковић-Савић 5,5(од 64. Костић 6,5), Тадић - Митровић 8.
РУМУНИЈА: Тарарушану 6 - Манеа 6, Баласа 6,5, Сапунару 6,5, Банку 6,5 - Марин 6, Антон 6, Чипчију 7 (од 90 Ротарију -) - Станчију 7, Тукудеан 6 (од 82. Кесеру-), Драгуш 6,5 (од 60. Митирта 6).
Играч утакмице: Александар Митровић (Србија).

ЛИГА Ц ГРУПА 4
ДРУГО КОЛО
Србија – Румунија 2:2(1:0)
Црна Гора – Литванија 2:0(2:0)

1. Црна Гора 2 1 1 0 2:0 4
2. Србија 2 1 1 0 3:2 4
3. Румунија 2 0 2 0 2:2 2
4. Литванија 2 0 0 2 0:3 0

РАСПОРЕД
*ТРЕЋЕ КОЛО (11. октобар): Црна Гора – Србија, Литванија – Румунија.
*ЧЕТВРТО КОЛО (14. октобар): Румунија – Србија, Литванија – Црна Гора.
*ПЕТО КОЛО (17. новембар): Србија – Црна Гора, Румунија – Литванија.
*ШЕСТО КОЛО (20. новембар): Србија – Литванија, Црна Гора – Румунија.

ЛИГА А
ГРУПА 1 Недеља
Француска - Холандија 2:1 (1:0)
*ТАБЕЛА: Француска 4, Немачка 1, Холандија 0.
ГРУПА 2 Уторак
Исланд - Белгијасиноћ
*ТАБЕЛА: Швајцарска 3, Исланд 0, Белгија -.
ГРУПА 3Понедељак
Португалија – Италија 1:0 (0:0)
*ТАБЕЛА: Португалија 3, Италија 1, Пољска 1.
ГРУПА 4 Уторак
Шпанија - Хрватска синоћ
*ТАБЕЛА: Шпанија 3, Енглеска 0, Хрватска -.

ЛИГА Б
ГРУПА 1 Недеља
Украјина - Словачка1:0 (0:0)
*ТАБЕЛА: Украјина 6, Чешка 0, Словачка 0.
ГРУПА 2Понедељак
Шведска – Турска 2:3 (1:0)
*ТАБЕЛА: Русија 3, Турска 3, Шведска 0.
ГРУПА 3Уторак
БиХ – Аустрија синоћ
*ТАБЕЛА: БиХ 3, С. Ирска 0, Аустрија -.
ГРУПА 4 Недеља
Данска – Велс 2:0 (1:0)
*ТАБЕЛА: Данска 3, Велс 3,
Р. Ирска 0.

ЛИГА Ц
ГРУПА 1Понедељак
Шкотска - Албанија 2:0 (0:0)
*ТАБЕЛА: Шкотска 3, Албанија 3, Израел 0,
ГРУПА 2 Уторак
Мађарска - Грчка синоћ
Финска – Естонија синоћ
*ТАБЕЛА: Финска 3, Грчка 3, Мађарска 0, Естонија 0.
ГРУПА 3Недеља
Бугарска - Норвешка 1:0 (0:0)
Кипар - Словенија 2:1 (0:0)
*ТАБЕЛА: Бугарска 6, Норвешка 3, Кипар 3, Словенија 0.

ЛИГА Д
ГРУПА 1 Недеља
Грузија - Летонија 1:0 (0:0)
Понедељак
Андора - Казахстан 1:1 (0:0)
*ТАБЕЛА: Грузија 6, Андора 2, Летонија 1, Казахстан 1.
ГРУПА 2Уторак
Сан Марино - Луксембургсиноћ
Молдавија - Белорусијасиноћ
*ТАБЕЛА: Белорусија 3, Луксембург 3, Молдавија 0, Сан Марино 0.
ГРУПА 3Понедељак
тзв. Косово – Ф. Острва 2:0 (0:0)
Малта - Азербејџан 1:1 (1:1)
*ТАБЕЛА: тзв. Косово 4, Ф. Острва 3, Азербејџан 2, Малта 1.
ГРУПА 4Недеља
Македонија - Јерменија2:0 (1:0)
Лихтенштајн - Гибралтар2:0 (1:0)
*ТАБЕЛА: Македонија 6, Јерменија 3, Лихтенштајн 3, Гибралтар 0.
*Треће коло у свим лигама се игра од 11 до 13. октобра.