ЦРВЕНА звезда је стигла до Лиге шампиона јер је имала циљ и јер се у клубу зна ред. Иако ће у елити играти против најскупљих европских екипа, има квалитет да приреди нова изненађења. То је, у разговору за "Новости", истакао Станислав Караси, бивши велики ас црвено-белих, члан Скупштине клуба, али и активни учесник легендарних утакмица против Ливерпула крајем октобра и почетком новембра 1973. године, у тадашњем Купу европских шампиона.

На "Маракани" је исписана историја, Звезда је срушила страшни тим Била Шенклија с Клеменсом, Кигеном, Тошаком, и у Београду и на "Енфилду" са по 2:1 (Јанковић 40, Богићевић 47 - Лорер 73).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЈЕДАН ГОЛ НА 180 МИНУТА: Звезда на путу до ЛШ примила само четири поготка на осам утакмица

ОПКЛАДА СА ЦОЛЕТОМ ОТКРИО је Караси детаљ из 90. минута меча на "Енфилду" кад је био досуђен слободан ударац при резултату 1:1.
- Била је то моја позиција. Наместио сам лопту, а онда ми је пришао Цоле Јанковић и рекао: "Пусти мене, даћу гол". Пустио сам га и рекао да ће ме водити на ручак ако не затресе мрежу. Постигао је страшан гол уз коментар: "Сад ти водиш на ручак". Радо сам испунио опкладу.

- Могло је и убедљивије да буде - каже Стане на почетку присећања на те мечеве. - Они су имали велики тим, енглески фудбал је био изнад нашег, имали су странце, али смо ми имали Миљана Миљанића. Имали смо "мозак", човека који нас је научио да респектујемо сваког а не плашимо се никог. Тренера који је увек говорио да у фудбалу паметнија глава може да победи и доминантнијег од себе.

На енглеске дуге лопте, тактички је Миљан одговорио пас игром, комбинаториком...

- У Београду је то била једна од најбољих утакмица Звезде. Пас игром и сталном променом страна потпуно смо надиграли Енглезе, а притом је Никола Јовановић "ставио у џеп" Џона Тошака и себи касније купио трансфер у Енглеску. Ми, старији, давали смо тон игри и резултату, а млађи попут Пижона Петровића калили су се кроз те јаке утакмице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДИСЦИПЛИНЦИ УЕФА ПРЕСУДИЛИ: Звезда без навијача у Паризу и Ливерпулу

Енглези су сматрали да 1:2 и није био тако лош резултат, били су сигурни да ће у реваншу надокнадити пропуштено.

- Миљан је на све мислио, он је био ванвременски тренер. Само ћу рећи неколико упечатљивих детаља. Прво је из Енглеске набавио 20 лопти с којим је играо Ливерпул, да се навикнемо. Затим нас је због заглушујуће буке на "Енфилду" уводио у салу, пуштао гласну рок музику и тражио од нас да научимо да комуницирамо у таквој атмосфери. На реванш смо отишли припремљени, јер Миљан је све педантно испланирао, сваки детаљ.


Фото: ФК Црвена звезда
"Енфилд" не памти да је до тада нека екипа ван Острва очитала такву лекцију славном клубу. Звезда је чувала лопту и више од два минута, поновила резултат из Београда - 2:1 (Лавлер 84 - Лазаревић 60, Јанковић 90).

- Били смо прва екипа из Европе која је победила Ливерпул у гостима. А о томе како смо играли најбоље сведочи видео-снимак наше доминације и натпис "Овако би требало Ливерпул да игра у будућности". На "Енфилду" смо доживели и тишину и аплаузе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Звезда почела са продајом пакета улазница за ЛШ: Шта су сат-два наспрам 26 година

Ове године наш најтрофејнији клуб поново укршта копља са чувеним "редсима", али и са још две врхунске, пребогате екипе. Караси сматра да жреб није мазио Звезду кад је за ривале добила ПСЖ, Ливерпул и Наполи, али да има чему да се нада.

- Већа је то награда за навијаче Звезде и целокупну Србију, донекле и за клуб који ће зарадити на спектаклима. Звезда је све то заслужила, јер се ради добро последњих година, а искрен да будем, не верујем да ће нас ПСЖ, Ливерпул и Наполи лако добити. Има Звезда јак тим, појачања су права, победнички карактер тренера и играча. Јесу Нејмар, Мбапе, Салах и остали играчи из реда топ-класе, али утакмице не добија појединац већ тим. Играчи ће урадити све да направе још сензација - уверава Караси.

СВАКА ЧАСТ МИЛОЈЕВИЋУ
КАРАСИ, који је и сам био шеф струке, похвално говори о раду тренера Владан Милојевића.
- Он је доказ врхунске преданости послу, идеји, раду. Али и доказ да, кад је реч о Звезди, тренери који су расли у клубу као играчи, који имају тај однос и атмосферу у себи, могу да изнесу притисак и створе успех. Припадају му велике заслуге за резултате.