УЕФА је била ригорозна, Црвена звезда ће наредна два меча у Европи играти пред празним трибинама, а клуб је уз то добио и новчану казну од 72.000 евра. То је епилог дисциплинског поступка који је вођен против српског шампиона због скандирања навијача Ратку Младићу и поново загушених пролаза на утакмици другог кола квалификација за Лигу шампиона у мечу против Судуве.

Дисциплинска комисија УЕФА имала је у виду да је клуб из Љутице Богдана био под условном суспензијом и да му је већ једном прогледала кроз прсте у фебруару, кад је преиначила одлуку о суспензији стадиона “Рајко Митић” пред меч са московским ЦСКА у шеснаестини финала Лиге Европе. Зато је у образложењу, европска кућа фудбала Звезду казнила са једном утакмицом без публике због инцидената на мечу са Судувом, а другом додатно због преиначења казне у фебруару за дуел са ЦСКА.

КАО ПАРТИЗАН ПРОШЛЕ СЕЗОНЕ УЕФА је са два меча без публике казнила Партизан пре годину дана. Црно-бели су против Видеотона (плеј-оф за Лигу Европе) и Динама из Кијева (ЛЕ) морали да играју пред празним трибинама, а новчано су прошли још горе од комшија - морали су да плате 130.000 евра. Разлози су били исти - расизам, гужва на пролазима...
Клуб се огласио саопштењењем:

- Казна је драстична, али само делом очекивана због чега планирамо да уложимо жалбу. Кажњени су сви, играчи који остају без подршке, навијачи којима је ускраћено присуство и клуб који предузима све да се Звезда на прави начин врати на пут европске славе. Видећемо какве су нам могућности жалбе, барем на други меч казне, али оно на чему треба пре свега да радимо је да нам се ово не понови јер било какво понављање истог или сличног прекршаја у наредне минимум две године, било на домаћем или гостујућем терену, повлачи казну избацивања из такмичења.

Навијачи црвено-белих тако ће меч плеј-офа за Лигу шампиона (извесно против Салцбурга), или плеј-офа за Лигу Европе (готово сигурно против Олимпије), гледати уз ТВ екран, а неће их бити ни у првом мечу на јесен ако Звезда буде обезбедила пласман у групну фазу неког од такмичења у еврокуповима или, у најлошијем сценарију - првом у наредној сезони на старту квалификација.

КАЗНЕ СЕЗОНА 2017/18.
* 15.000 евра казне због бакљи и бацања предмета у Келну
* 30.000 евра и условна казна на две године затварања трибине због скандирања Ратку Младићу у Борисову, што је преиначена казна после жалбе за првобитну казну од “меча без публике и 50.000 евра казне”
* 56.000 евра и условна казна затварања “севера” и “југа” на две године због бакљада у Београду у мечу против Келна
* 31.000 евра због бакљади у мечу против ЦСКА из Москве