ФУДБАЛЕРИ са српским пасошем су од 1. јуна ове године у далеко неравноправнијем положају од странаца, ако на снази остане тренутни Правилник о регистрацији, статусу и трансферу играча Фудбалског савеза Србије. Нови ФИФА правилник о статусу играча много више штити странце него наше играче, који због правилника ФС Србије имају много мања права а исте обавезе, истиче, већ месец дана, председник Синдиката професионалних фудбалера "Независност" Мирко Поледица.

- Играчи са српским пасошем су стављени у неравноправан положај, како по правима која имају, тако и према начину и могућностима да воде евентуалне спорове - каже Поледица. - Послали смо у мају писмо на адресу ФСС упозоравајући на ове чињенице и тражили да се Правилник о регистрацији, статусу и трансферима ФСС играча усклади с новим правилником ФИФА. Из ФСС смо остало ускраћени за одговор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Подигнута вредност најскупљем тиму свих времена: За 11 фудбалера милијарду евра!

ФИФА НЕ ПРИЗНАЈЕ АРБИТРАЖНИ СУД ФСС ПОЛЕДИЦА открива и једну другу димензију Арбитражног суда ФС Србије:
- Он не испуњава минимум услова независности по ФИФА критеријумима, па га "светска кућа фудбала" не признаје као независни суд. Да је признат од стране ФИФА, за странце би важила иста правила као за српске играче.

Поледица је документовао све разлике у шест кључних тачака:

1. Странци могу раскинути уговор са клубом ако им они дугују две месечне плате с претходним петнаестодневним писменим упозорењем. Уговори се раскидају једностраним изјавама и играчи аутоматски добијају статус слободних играча. Српски фудбалери могу да раскину уговор ако им дугује три плате, не могу да га раскину једнострано и морају да иду на Арбитражни суд.

2. ФСС правилник о регистрацији, статусу и трансферу играча дефинише да је за странце надлежна ФИФА. То значи да су све арбитраже странаца против наших клубова бесплатне, а српски играчи, да би ушли у арбитражу са српским клубом, морају да уплате скупе таксе на рачун ФСС.

3. Страни играчи док воде спор са клубом могу добити привремену регистрацију која им омогућава да несметано играју. Српски играчи не могу добити привремену регистрацију и док не добију одлуку Арбитражног суда ФСС не могу да промене клуб. У пракси се показало да велики број наших играча, док траје спор, буде мобингован од стране клубова, јер за све то време морају да извршавају своје радне обавезе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗВЕЗДИ ПРИЈАЈУ ОБАЛЕ БАЛТИКА: Српски шампион има максималан учинак са тимовима из Литваније, Летоније и Естоније

4. За странце, кад добију одлуку суда, она садржи и дисциплинску меру против клуба која се активира одмах након истека рока за плаћање, а кад српски играч добије одлуку у њој нема дисциплинских санкција за клуб.

5. Странцима према којима се не поштује уговор, осим дуга, клубови су дужни да плате компензацију за прекид уговора (све до краја уговора, умањено за средства која су у међувремену зарађена) и од три до шест плата уговорне казне. Српски играчи, да би добили компензацију за прекид уговора кривицом клуба, морају да покрену нови спор пред Арбитражним судом и да опет плате арбитражне таксе на рачун ФСС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАРЕДНИ ПАРТИЗАНОВ РИВАЛ СТИЖЕ ИЗ ЛИТВАНИЈЕ: Тракаи постоји тек 13 година

6. Странци имају право да уложе жалбу на одлуку спортском суду у Лозани, а српски играчи немају право жалбе јер су све одлуке Арбитражног суда ФСС коначне.