ЦРВЕНА звезда је победом у 157. вечитом дербију направила вероватно одлучујући корак ка 28. титули првака. Оставили су црвено-бели Партизан на минус девет, шест кола пре краја Суперлиге, једним зрелим европским полувременом. Нису уздрманог ривала дотукли због балканског, опуштајућег менталитета, али су добили много. И клупски и тимски и појединачно.

Пре свих, Немања Радоњић, клуб и струка дан после победе имају право да ликују. Клуб јер је стрпљиво веровао у несташног момка, он сам јер је после веома добре сезоне схватио шта му још недостаје у фудбалу да би од небрушеног дијаманта засијао пуним сјајем, а струка јер га је убедила којим путем треба да се развија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗВЕЗДА ОДЛИЧНОМ ИГРОМ У ПРВОМ ПОЛУВРЕМЕНУ ПОБЕДИЛА ПАРТИЗАН И ЗАКОРАЧИЛА КА ТИТУЛИ: Радоњић хлади шампањац (ФОТО, ВИДЕО) foto-galerija

Гол првенац у Суперлиги дошао је после седам месеци поста, промашаја, нервирања, а био је спој његовог талента и луцидности, а последица - додатног рада на реализацији. У прво време невољно је Радоњић остајао са тренером Миланом Косановићем да ради после тренинга, али два промашаја, онај против ЦСКА и пенал против Мачве, била су му довољно добар знак да, школски речено, загреје столицу...

- Косановић може да вам потврди, последњи шут на загревању био је као гол на дербију, пресликан - открио је Радоњић. - Видео сам да постоји простор између двојице играча, гађао сам и погодио. Баш као и на тренингу. Ово ми је најдражи гол у каријери, ако мене питате, не морам више ниједан да постигнем до краја сезоне. Битно је да сам га дао у дербију, али још ништа није готово, остаје нам шест утакмица до краја.

КАД ЈЕ 14. ВАЖАН ДАТУМ

НЕМАЊИ Радоњићу је у Црвеној звезди 14. дан у месецу постао важан датум. Гол БАТЕ Борисову постигао је 14. септембра, за А селекцију Србије дебитовао је 14. новембра, пенал против Мачве у болној елиминацији из Купа Србије промашио је 14. марта, да би до сада најважнији гол у каријери постигао 14. априла у 157. вечитом дербију.

Стручни штаб и Милан Косановић, као тренер који је задужен за додатни рад, посебно са млађим играчима, добили су сатисфакцију кад је Радоњић у питању.

- Радоњићу је било потребно време да схвати да све може да уради на терену захваљујући таленту, али да га само свакодневни додатни рад доводи до аутоматизма - започиње причу на ову тему Косановић.

Немања је тек на путу да постане играч, не дозвољава му Косановић да полети:

- Није ми се свидела његова изјава: "Не морам више да дајем голове". Тек кад их овако буде у континуитету постизао по 15 у сезони, тек кад за репрезентацију Србије буде решавао утакмице, онда ћемо моћи да говоримо да је постао играч. Радоња је још у основној школи, тек треба да заврши средњу и факултет. А невероватно је талентован.

Убедити Радоњића да ради овако предано није било лако, јер је млади играч свој неостанак после тренинга често правдао разним стварима.

- Он брзо прихвата сугестије јер је као млад момак сматрао да му је довољан таленат. Зато што људи код нас површно гледају, па кажу: довољан је таленат остало ће доћи само по себи. Кад су се Радоњи понављали промашаји, поготово онај против ЦСКА, схватио је да таленат мора да има и озбиљну надградњу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радоњић: Не морам више ниједан гол да дам

Задовољство је навести играча да сам тражи да ради још више.

- Почели смо с додатних 20 завршница, као детету смо му давали бомбоне, а њему је било све слађе, па је тражио још рада и тако смо дошли до тога да је он иницирао 60-70 шутева по додатном тренингу.

Стручни штаб Звезде због оваквих тренутака, великих победа, развоја играча може и највише да ликује.

- Комплетна струка, на челу са Владаном, и клуб, наравно, заиста воде рачуна о сваком сегменту развоја играча, поготово ових младих. И заиста су овакви голови наша сатисфакција, а морам да истакнем још Аџића, Луку Илића, Јовељића, који увек остају по 20 минута дуже да раде. Добра је ово порука за младе таленте, јер је наш циљ и да се такмичимо али и да формирамо, развијамо играче, како за Звезду тако и за српски фудбал - закључио је Косановић.

За Црвену звезду је победа у дербију била само једна од потребне четири у плеј-офу да би дошла до циља. Дан после, нови тренинг, припрема за Раднички. А славље? Нема га док се не пресече циљна врпца.