НАЈСЛАЂИ "кајмак" од фудбалских трансфера завршава у рукама менаджера. УЕФА је направила детаљну анализу по којој су у периоду од 2014. до 2017. године клубови широм Старог континента (који су играли у европским такмичењима) уложили 19 милијарди евра у куповину фудбалера, а од тога је њиховим агентима припало чак 2,5 милијарди европских новчаница.

То значи да од укупне суме у свим обављеним трансакцијама, чак 12,6 одсто средстава завршава у джеповима виспрених менаджера, што је у овим временима када се играчи углавном издашно плаћају - изузетан проценат.

Обрађено је око 2.000 фудбалских прелазака под контролом УЕФА. Проценат који припада агентима је различит. У продајама које премашују 5 милиона евра просечно 9% одлази на рачун посредника, а у неким случајевима њима припада чак 40% за трансфере мање од 100.000 евра.

Прочитајте још Мино Рајола: Пица-мајстор зарадио 300 милиона

Наведен је пример преласка мароканског репрезнтативца Ел Кадурија из Наполија у Емполи прошле године. Од трансакције вредне 1,5 милиона евра, чувени менаджер Мино Рајола зарадио је 300.000. За Рајолу, једног од највећих трговаца фудбалерима, ово је мала сума у промету, пошто је познато да заступа много веће "фаце", попут Погбе, Лукакуа, Ибрахимовића, Вератија, Балотелија и Донаруме.

Прочитајте још Частио се Мино Рајола: Од трансфера Погбе купио вилу Ал Капонеа

Менаджерски послови постају све транспарентнији пошто УЕФА од 2016. године захтева од свих националних федерација да региструју све провизије плаћене од стране представника клубова.