ПАРТИЗАНстрепи више од Црвене звезде. Дисциплинска комисија УЕФА у петак би требало да донесе одлуку о казнама за српске клубове, а на основу пријава делегата за утакмице у 5. колу Лиге Европе и мечеве Партизан - Јанг бојс (2:1), односно БАТЕ Борисов - Црвена звезда (0:0).

У Хумској су свесни да би УЕФА могла да посегне и за драконском казном закључавањем стадиона за меч 1/16 финала против Викторије Плзен, пре свега због луцидне подршке "гробара" Ратку Младићу и транспаренту "Нек је твојој мајци хвала". Делегат овог меча проценио је да поменута порука има расистичке елементе, иако она може да се односи на било коју особу. Осталих пет примедаба делегата, углавном, подлеже само финансијским казнама, али отежавајућа околност за Партизан је то што се налази под условном казном и што је због инцидената против Будућности и Олимпијакоса, у квалификацијама за Лигу шампиоан, клуб већ био кажњен са одигравањем два меча пред празним трибинама и 130.000 евра новчано.

Упркос свим тежњама управе клуба, упркос апелима, затим одлично организованом мечу са албанским Скендербегом, УЕФА има посебно оштар аршин према црно-белима. Зато у Хумској нису мирни, без обзира на то што већину навода из "оптужнице" могу да побију. Најцрњи сценарио би био да црно-бели буду избачени из Европе, нешто повољнији да им поново закључају Хумску, а прихватљив да им се затвори навијачка трибина "југ". Наравно, уз све то као прилог иде висока новчана казна.

Прочитајте још: Терзић: Са Милојевићем у Лигу шампиона

Навијачи Црвене звезде су у Белорусији истакли нешто одређенији транспарент "Хиљаду доживотних да су ти дали, частан Србин тебе слави" и томе су додали вишеминутно скандирање Ратку Младићу. Делегат није имао много дилема, пријавио је расистичко навијање и црвено-беле очекује најмање ригорозна финансијска казна. Црвено-бели нису под мониторингом дисциплинаца УЕФА, иако су у овој сезони два пута били кажњени. Због навијачких испада против Келна у Немачкој 15.000 евра, а због транспарента који вређа ЛГБТ популацију на утакмици са Флоријаном (Малта) затварањем навијачке трибине "север" на наредном сусрету против Иртиша и новчаном казном од 8.000 евра.

На "Маракани" су већ продали половину капацитета (преко 20.000) за меч против ЦСКА у 1/16 финала Лиге Европе, па стога не очекују да ће УЕФА посегнути поново за затварањем навијачке трибине "север" или у најгорем сценарију целог стадиона.

Прочитајте још: Звезда добила конкуренцију у борби за Ђуричића

УЕФА је одавно усвојила кодекс "нулте толеранције" према било каквом облику политичког, верског и расистичког деликта на трибинама. Какав ће божићни поклон ставити под јелку "вечитима" сазнаћемо у петак.

ПАРТИЗАН

о улазак публике на терен

о ватромет

о расистичко понашање

о коришћење озвучења од стране навијача

о закрчени пролази на трибинама

о неовлашћени медији на терену

МЕЧ против Јанг бојса у Хумској


ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

о Расистичко понашање навијача

МЕЧ против БАТЕ у Борисову