ПОБЕДОМ над Омонијом у Никозији (3:1), АПОЕЛ је пети пут узастопно постао шампион Кипра, а 26. пут у историји клуба. Велики допринос слављу клуба из Лимасола има и наш Светозар Шапурић, директор АПОЕЛ, некадашњи ас из шампионске генерације Војводине који је на Рајском острву оставио печат и као играч и као тренер.


- Славили смо кратко, али слатко, међутим, времена за опуштање нема, чека нас 24. маја финале Купа, противник је трећепласирани Аполон, желимо дуплу круну, а одмах затим и припреме за Европу - у даху прича за "Новости" Шапурић који је већ годину и по дана у директорској фотељи кипарског шампиона, који је не тако давно очитао лекције и Партизану и Црвеној звезди на европској сцени. - Времена за радост нема јер 11. или 12. јула почиње други круг квалификација за Лигу шампиона што значи да ће припреме почети већ средином јуна.


* За вас одмора очигледно неће бити?


- Какав одмор, има много тога да се уради. Пре свега на плану организације, а треба заокружити и финансијску конструкцију. Јер, нама је примарни циљ Европа, од које се живи.


* Колико вам је новца потребно за нормално функционисање?


НАЈВАЖНИЈА СЕЛЕКЦИЈА * НИЈЕ лако оформити екипу за велика дела?
- Најважнија је селекција екипе. Зато мораш да имаш тим скаута, састављен углавном од бивших играча, што не мора да буде правило, који имају добре контакте и одличну процену. Може некад и негде и да се погреши, али то не сме да буде пракса.

- Око 12-13 милиона евра. То је губер у којим можемо да се покријемо. И зато нам је важно да обезбедимо пласман макар у групну фазу Лиге Европе јер тај пласман доноси око осам милиона евра.


* Није ваљда да сте се одрекли Лиге шампиона?


- Таман посла, ја само морам да размишљам о неколико солуција. Оно што је добро, играмо у другом кругу квалификација, али смо у повлашћеном положају па се надамо да ће нас ове године срећа у жребу погледати. Прошле године смо били бољи од Велшана и Розенборга, али смо онда налетели на јаки Копенхаген и испали. Међутим, у групи Лиге Европе смо били први, имали чак четири победе, били бољи два пута од грчког Олимпијакоса, тукли и швајцарски Јанг Бојс, а за сваки тријумф у касу нам се слило по 700.000 евра. Затим смо у шеснаестини финала елиминисали Атлетик Билбао, али нисмо успели да уђемо у четврфинале, Андерлехт је био бољи, а колико су Белгијанци јаки види се да су умало стигли и до финала и то преко Манчестер јунајтеда који је славио у продужетку друге утакмице. Зато многи сматрају да је ова година најбоља у историји клуба.


* Имате ли тим који може да испрати жеље и наде?


- Нажалост не, мораћемо да се појачамо са пет-шест играча ако желимо да наставимо да растемо на европској сцени. Јер, ми смо у јануару позајмили три играча, од Бордоа, Астане и Анжија, које морамо да вратимо, а и неопходно је да у искусну екипу убризгамо свежу крв. Ни мало лак задатак, али верујем да ћемо поново оформити тим који ће имати шта да каже и у Европи.СРПСКИ ИГРАЧИ ПРЕСКУПИ

* АПОЕЛ нема српских играча?

- И то ми је веома жао пошто су наши играчи, али и тренери оставили препознатљив траг на Кипру. Међутим, сви они имају менаџере и јако су скупи, а ми за трансфере имамо 2,5-3 милиона евра, што значи да морамо да ангажујемо играче који су слободни. А одлучујемо се и на позајмице ако дођемо у ситуацију да нам је то једино решење.