САЊАЈУ као Лестер, "гризу" као Аргентинци. Са таквим ентузијазмом и наравно, великим дугогодишњим радом, није случајно што Бродарац сада има најбоље омладинце у Србији. Некадашњи нижеразредни клуб из трамвај лиге изнедрио је супергенерацију 1998. којој с разлогом после првог дела првенства "вечити" гледају у леђа. Омладинци Бродарца су јесењи прваци, другопласираном тиму Црвене звезде беже три, а трећем Партизану пет бодова.

- Ови момци који су '98. годиште и млађи, златан су низ свих генерација клуба. Уз додатну селекцију, многи су ту већ пет или шест година, раде са истим стручним штабом, у истом амбијенту. То је довољан период да неко буде феноменалан. Са њима сањамо неки наш сан, као Лестер у Енглеској. Ништа није случајно, мада нисмо с намером пуцали овако високо. Познато је да Партизан и Звезда покупе све што је најбоље из свих крајева Србије, а ми углавном селектирамо клинце "из три блока", око Сава центра, Бежаније - сликовито описује Драган Илић Лита, директор клуба и познато име београдског фудбала.

ШВАЈНШТАЈГЕР У ПОСЕТИ ФУДБАЛСКОМ академијом у Бродарцу одушевљен је и немачки репрезентативац Бастијан Швајнштајгер, који је недавно био у посети клубу.
- Швајнштајгер је као момак чиста десетка, била нам је част што смо угостили легендарног капитена Немачке. Оставио је феноменалан утисак на све у клубу, поготово на младе играче, а великодушно нас је позвао да будемо гости Бајерна, пошто његов рођени брат тренира омладинску селекцију Бавараца - бираним речима описао је Илић сусрет са играчем Манчестер јунајтеда и супругом Ане Ивановић.

То да ништа није случајно, најбоље се види када дођете у клуб. Од некадашње руине и кртичњака, на Старом сајмишту сада се шепури модеран, скоцкан стадиончић са рефлекторима и врхунском вештачком подлогом. Ту се од јутра до мрака јури за лоптом, смењују се фудбалери свих узраста као на траци. Зими се користи и балон, опремљен свим неопходним садржајима за врхунски рад.

- Клуб је последњих седам, осам година доживео процват. Уложена су велика средства у инфраструктуру са врхунским условима за развој фудбалера. Имамо 14 тимова, од школе фудбала до сениора, отприлике 300 играча. Стратегија и амбиције су кристално јасне - све се своди на развој и формирање младих играча. То је мукотрпан, свакодневни посао са постепеним помацима. Не интересује нас много сениорски фудбал, толико да кад играчи изађу из омладинаца могу да одиграју можда једну, две сезоне у сениорима који се такмиче у трећој лиги. После се деле и бирају нове средине уз нашу помоћ...

У Бродарцу је све испланирано до танчина, а јако битна ставка је кодекс понашања...

- Стратешки рад ослања се на УЕФА програме које се спроводе у свим великим европским клубовима. План није једноставан и не спроводе га само тренери, већ читав борд стручњака. Такође, колико је важно да момци имају добар и квалитетан тренинг, много је важније да буду здрави и пре свега добри људи. Не могу да играју ако имају јединице, ако су лоши у школи, ако се не понашају лепо... Да ли ће неко да буде фудбалер, то је питање, али пре свега, желимо да буду добри људи. На томе инсистирамо - категоричан је Илић.

Бастијан са директором клуба Драганом Илићем Литом

А, ево зашто је стадион Бродарца још пре десетак година прозван "Бомбоњера", попут чувеног храма Боке јуниорс у Буенос Аиресу.

- Наша фудбалска филозофија је да све селекције Бродарца играју као Аргентина. Да "уједају" ривале, да противници када дођу овде морају да окрваве ноге и задњицу како би дошли до победе. Волимо тај фајтерски наступ и када то све посолимо квалитетом, личимо на Аргентице. Недавно је селектор Славољуб Муслин гледао утакмицу омладинске лиге са Јагодином. Наши "гризу" иако воде са 4:1. И каже мени Муки: "Баш сте луди, стварно сте Аргентинци". И кад год се видимо, пита ме "Како Аргентина?"

ПЕТОРИЦА РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦА

ТРЕНЕР јесењег првака Иван Јевић и његов помоћник Дарко Жакула поносно истичу да омладински тим Бродарца у овом тренутку има петорицу репрезентативаца.

- За екипу Србије до 18 година селектор Косановић је у квалификацијама за ЕП рачунао на Ламбулића, Лукића и Ђурића, имамо по једног репрезентативца у селекцијама Црне Горе и Македоније. Звезду смо победили на "Маракани" 3:2, Партизан на нашем стадиону 3:0, Војводину 2:1. Постигли смо 36 голова, а 12 играча су били стрелци. Познајемо се у душу, играчи су препознали да треба да остану у клубу, пронашли се ту, иако су многи већ добили озбиљне понуде. У Бродарцу сви имамо феноменалне услове, тренутно можда и најбоље у Србији - истиче млади стручњак Иван Јевић.