КАДА је на крају прошлогодишњег прволигашког првенства ОФК Бачка заузео четврто место на табели, а клупско руководство најавило поход у елиту, Спасоје Јелачић, шеф стручног штаба, уз осмех је, најпре сумњичаво, а затим схвативши да је реч о циљном пројекту, "здраво за готово" прихватио "немогућу мисију". У сезони на измаку, ретко ко је, осим играча, веровао у успех.

Међутим, корак по корак, Бачкопаланчани су низали сјајне резултате и, минулог викенда, победом с "пола туцета" голова над Доњим Сремом, "оверили" пласман у Суперлигу за највећи успех у историји клуба који ове јесени обележава 71 годину од оснивања.

- Нисам још свестан тога шта смо направили - каже Зоран Тоља Карпов, председник клуба. - Пре четири године, када сам постао први оперативац, били смо претпоследњи у четвртој лиги, али уз помоћ људи оданих клубу стигли до невероватног успеха. Зацртали смо план, предвођени Марјаном Рнићем, клупским идеологом, а ту су и Миле Тешић, спортски директор, Вукашин Карпов, генерални секретар... Успели смо да кренемо узлазном путањом, и доласком тренера Јелачића и његових асистената Лазара Вјештице и Стевана Кнежевића, пре годину и по, било нам је јасно да ћемо остварити резултат.

Бачка Паланка је славила резултат својих фудбалера за анале дан и ноћ. Екипа и Управа су успех обележили управо у клупским просторијама, све до пола ноћи, уз више од 200 блиских пријатеља.

- Најмањи смо, али бићемо хит. Уверен сам у то. У успону смо, пуни набоја... Наравно, допрле су и до нас приче о томе да наводно одустајемо. На то, нема потребе истицати, и не помишљамо. Успех је наш, наших играча, и заслужили смо да на стадион "Славко Малетин Вава" угостимо Војводину, Црвену звезду, Партизан...

ОФК Бачка је на свом мечу имао подршу 2.000-2.500 навијача, па ће током лета капацитет од 3.000 места да прошири. Гради се нова, "северна" трибина, у плану је постављање рефлектора...

ПРЕДИВАН ОСЕЋАЈ ВЕСЕЉКО Тривуновић, капитен ОФК Бачка, наглашава да је "свлачионица" свему "крива", јер се сваки договор максимално испоштовао на терену.
- Осећај је предиван, а утисак је такав да нисмо ни свесни успеха. То дарујемо нашем клубу и општини. Није било лако, али смо веровали у сопствени квалитет и играли смо одличан фудбал. Што се мене лично тиче, остајем у Бачкој Паланци. Немам уговор, али код нас се све завршава на реч, без проблема - рекао је Тривуновић.

- Наш труд до успеха, до којег смо дошли на терену, морамо "испратити" и одговарајућим условима. Јесте да је на стадиону удобно, али интересовање је све веће. Бачка Паланка заслужује и додатне трибине. Имамо подршку локалне самоуправе, као и обећања да ће је бити још више, јер ту сада улазе и туризам, хотели, ресторани... За причу о трансферима још је рано. Ако буде понуда које се не одбијају, разговараћемо, али о свему ће се више знати по окончању шампионата.

Као тајну за успех, Карпов истиче заједништво у клубу, руководство, струку и играче који дишу истим плућима и чињеницу да су на руководећим позицијама бивши фудбалери ОФК Бачке, људи који заиста обожавају фудбал и свој посао.

- У протекле четири године све обавезе смо на време измиривали, ником нисмо дужни, и даћемо све од себе да тако и остане. Имамо финансијску пројекцију за елиту, очекујемо подршку додатних спонзора, а циљ је да што више наше деце носи плави дрес - истиче Карпов.

Спасоје Јелачић, шеф струке ОФК Бачка, истиче да је неопходно одиграти још три преостала дуела на највишем нивоу.

- Морамо да оправдамо епитет суперлигаша - каже Јелачић. - Зато на тренингу није било попуста. Добиће шансу играчи с мањом минутажом, али то ће бити прилика за њих да се докажу, тако да ћемо бити још борбенији. Успех је резултат свих људи у клубу и око нас. Играчи су изнели највећи терет, а рецепт за оно што смо учинили се налази у чињеници да смо сви посвећени клубу и раду. Лестер јесте направио чудо на Острву, и по тим мерилима, гледајући на фудбал уопште, ми смо остварили још веће чудо.

НАВИЈАЧИНАЈМЛАЂИ навијачи ОФК Бачка Душан Ковачевић и Милош Пешут такође тренирају фудбал и с нестрпљењем, како истичу, очекују долазак Звезде, Партизана и Војводине у Бачку Паланку.
- Видећемо како ће бити, а ми, зна се, навијамо за наш клуб - поручују дечаци.

Миле Тешић, спортски директор, капитен златне генерације Бачкопаланчана који су 1988. остварили највећи успех пласманом у друголигашко друштво, наглашава да их је садашња генерација претекла.

- Срећан сам толико да не могу да опишем. Свака част момцима који су нас превазишли, а ми, љубитељи фудбала и нашег клуба, једва смо дочекали успех за историју. Истина је, прославили смо жестоко, али право славље за све играче и навијаче биће 26. маја, када ћемо "окренути" два вола на ражњу управо на улазу у наш стадион - истакао је Тешић.

ЕКИПА

У ЕЛИТУ су се пласирали: Милош Степандић, Никола Станковић, Немања Илић, Марко Клисура, Стефан Радоја, Филип Бајић, Мирослав Бјкелош, Дамир Чековић, Весељко Тривуновић, Младен Галић, Никола Мојсиловић, Иван Рогач, Зоран Зец, Радован Ивковић, Слађан Никодијевић, Бранислав Васиљевић, Владимир Вујасиновић, Ненад Митровић, Младен Плавански, Дамјан Родић, Дане Дукић, Стефан Ковачевић, Стефан Зоговић, као и Марко Бајић, Дамир Дринић, Милош Балабановић који су на полусезони променили средину.

СИНОВЕ НА ФУДБАЛ

ТОДОРА Иваз (32), дипломирана правница, сматра да су фудбалери ОФК Бачка остварили феноменалан успех:

- После толико година да буду у елити, свака им част. Моји синови ће свакако да се баве фудбалом, најпре Лазар (6,5), који на јесен креће у школу и паралелно на тренинге у ОФК Бачка, а затим и Василије (3,5), који у дворишту свакодневно шутира лопту - каже Тодора.

СЛАВЉЕ
- ВЕСЕЉЕ нам тек предстоји, јер ће празник фудбала бити када наши најбољи тимови дођу у Бачку Паланку - каже Игор Марић (27), електричар и навијач ОФК Бачка. - Нисам пропуштао утакмице за историјски успех клуба. Навијао сам и заиста сам срећан и задовољан, тим пре што моји другари играју у првом тиму. Цела Бачка Паланка слави наше фудбалере.

СПЕКТАКЛ
- ЦЕЛА Бачка Паланка је "полудела" за фудбалерима који су заиста сјајни. Знамо све о њима, највише их је управо из нашег града, и заслужују све честитке. На сваку утакмицу идем, бодрим их, а највише ми се свиђају управо то јединство и заједништво које показују и на терену и ван њега. Надам се да ће се мозаик поклопити и у Суперлиги и да ћемо бележити успехе - каже Стевица Лакић (38), угоститељ.