НОВИ Закон о спорту ступио је на снагу, бољи је од досадашњег, али ће, бар што се фудбалера тиче, морати да прође нека усклађивања - истиче председник Синдиката фудбалера "Независност" Мирко Поледица.

Сви до сада потписани уговори биће третирани по старом закону. Али, од среде, сваки спортиста ће с новим уговором бити радник.

- Закон о спорту је јасан, сви клубови са играчима морају имати уговор о раду. Фудбалер је радник коме је то основна и једина делатност - почиње причу Поледица, износећи неке најуочљивије аномалије. - Члан 13 каже да сви професионални спортисти морају имати уговор о раду, што значи да аматери више не могу да играју за клубове Суперлиге и Прве лиге Србије, што је у супротности с правилником о статусу играча у којем стоји да "у професионалном клубу могу играти професионалци и аматери". Закон о спорту каже да уговор о раду најдуже може бити потписан на пет година. А Закон о раду каже да на неодређено време може бити потписан уговор на максимално две године. То су два најочигледнија примера који казују да ће морати ова два закона да се ускладе, јер не смеју бити у колизији.

СПФ "Независност" сматра да би колективним уговором решили све битне одредбе односа између клубова и играча.

- Колективни уговор се намеће овим законом. Сигуран сам да бисмо њиме најбоље дефинисали односе клубова и играча, као и Правилник о статусу играча, који је у великом делу у супротности са законом о спорту и раду. Синдикат има жељу да са Заједницом суперлигаша направи колективни уговор, уз помоћ одличних правника из ФСС Небојше Ивковића и Ненада Сантрача. Верујем да бисмо направили типску форму уговора за играче.

Фудбалери су досад углавном били пријављени на минималац од 25.000 динара за које се плаћају порез и допринос, док су реална примања много већа и изражена су кроз бонусе.

- Закон каже да се бонуси добијају за остварене резултате, хранарине, станарине, а то нису бројке изражене у више десетина хиљада евра. Министарство финансија нас је обавестило да су све уплате фудбалерима зараде за које се морају плаћати порези, а у овом случају то није тако. Ту је закон у неку руку заштитио клубове да не плаћају порезе на стварну зараду играча, а оштетио фудбалере за пензију. Јер, она им у околностима ове плате износи 10.000 динара.

У новом закону постоје и занимљиве казнене одредбе.

- Свако ко не потпише уговор о раду и не овери га у Савезу сносиће последице. Ако клубови на веб-презентацији не објаве сва документа биће кажњени - закључује Поледица.

ФИФА ПРАВИЛНИК БИТАН СТРАНЦИМА

ЧЕСТО се у Србији позивају на ФИФА правилник.

- ФИФА правилник се користи само за међународне трансфере и послове. И нема никакве везе са српским држављанима који играју у Србији већ се примењују само за странце. Он је прављен и усклађиван са швајцарским законом који се у великој мери разликује од закона у Србији.