ЗА само неколико година Радник из Сурдулице успео је да се пласира из Нишке зоне у фудбалску елиту Србије. Радник је једини клуб јужно од Ниша који је успео да догура до Суперлиге, а историјски успех је међу љубитељима фудбала у Пчињском и Јабланичком округу награђен увек пуним трибинама.

- Другу сезону заредом стадион Радника је најпосећенији, у просеку је утакмице пратило по 2.000 гледалаца, колики је и капацитет, а никада се није догодио ниједан инцидент, што говори о томе колико југ Србије воли фудбал - каже Драган Милошевић, пи-ар Радника.

Мада се доста уложило последњих година у инфраструктуру, изграђена је нова трибина, тунел и постављени електронски семафори, убрзано се ради на томе да стадион прими још 1.200 гледалаца.

Према речима Горана Славковића, председника клуба, иза овог успеха стоји напоран рад, много уложеног новца и енергије.

ТОНЧЕВ НАРОДНИ посланик и председник Скупштине општине, Новица Тончев, задовољан је успехом фудбалера и како је у пар наврата изјављивао обећање је испуњено. Наиме он је први пласирао идеју да Радник може доћи међу суперлигаше и много је помогао у реализацији овог пројекта.

- Сада су пред нама нови циљеви. Ово је за мене лично велики успех, ја сам на челу клуба три године и верујем да сваки Сурдуличанин осећа понос због успеха наших фудбалера. За почетак, у првих годину дана борићемо се за опстанак у елити, радићемо наравно и на довођењу појачања како бисмо временом ишли ка прва четири места - каже Славковић за ”Новости”.

Он додаје да се већ ради на томе да Радник добије појачање из Немачке. Реч је младићу чији су родитељи из ових крајева, а је он рођен у Немачкој и игра у Цвајти, али први човек клуба не жели да открива све планове.

Иако су фудбалери углавном из других градова, управа улаже много у два перспективна омладинца из Сурдулице, Стефана Ристића и Слађана Петровића.

Чим се Радник победом над Металцем са 4:0 прошлог викенда пласирао у Суперлигу, Сурдулицу је захватила фудбалска грозница, па је славље започело на стадиону, а окончало се у раним јутарњим сатима у центру града, где је наступило пет трубачких оркестара, а за око 5.000 навијача пекао се во на ражњу.

ЗАНАТЛИЈА ДОНЕО ФУДБАЛ У СУРДУЛИЦУ
РАДНИК 2016. слави 90 година постојања. Основан је 1. маја 1926. када је обућарски радник, Градимир Антић, донео прву фудбалску лопту и иницирао формирање првог радничко-занатског фудбалског клуба у сурдулици ССК (Сурдулички спортски клуб). Почетком Другог светског рата због окупације клуб привремено престаје са радом, а 1946. на иницијативу Боривоја Миленковића и Божидара Станковића обнавља се рад, али му се име мења у ФК Полет. До 1947. клуб игра само пријатељске утакмице, а после тога у оквиру Врањског фудбалског центра формира се лига, у којој учествује и Полет. Клуб 1950. поново мења име у ФК Хидровласина, да би крајем исте године, спајањем са ФК Молидбен из Белог Поља, клуб добио данашњи назив Радник Сурдулица.

РАДНИК
ФУДБАЛЕРИ чија имена ће бити уписана у историју Радника су: Бојан Шејић, Милош Миловановић, Милош Крстић (капитен), Филип Стојановић, Марко Мемедовић, Јован Јовановић, Братислав Пејчић, Љубо Баранин, Стефан Недовић, Самуел Овусу, Никола Стојановић, Дејан Живковић, Мирослав Грујић, Никола Анђелковић, Никола Мојсиловић, Марко Јакшић, Милош Петровић, Стефан Ристић и Слађан Петровић, под диригентском палицом тренера Младена Милинковића.