МИЛОРАД Косановић је нови (стари) тренер Црвене звезде. Разговори са искусним стручњаком интензивирани су у минуле три недеље, када се дефинитивно знало да је разлаз са актуелним шефом струке Ненадом Лалатовићем известан, а јуче је дошло до коначног договора. Руку су, како "Новости" сазнају, један другом у Београду стегли Милорад Косановић и генерални директор Звезде Звездан Терзић. Како Лалатовићу уговор истиче по завршетку меча са Лучанима, Управни одбор ће се састати у понедељак и озваничити сарадњу са Косановићем.

Вероватно ова сага која траје не би попримила те и толико тајновите димензије, али у Звезди нису хтели да се истрчавају, а и Косановић није хтео да прича на ту тему, јер првенство још није завршено.

САРАДЊА СА "ДОЈЕНОМ" СВЕТСКИ познати инвестициони фонд "Дојен" одлучио је да заступа и наше таленте. На списку из Србије су већ одабрани: Марко Грујић, Предраг Рајковић (Ц. звезда), Ален Халиловић (Барселона), Саша Марковић, Мирослав Богосавац, Страхиња Бошњак, Игор Максимовић (сви из Партизана)...

- Звезда има тренера, а ми јуримо Европу. Дакле, о свему можемо да причамо када се спусти застава на сезону - рекао је пре десетак дана Косановић, напоменувши да његов посао у Новом Пазару није завршен.

Међутим, знало се да се Звезда не одбија, а и Косановић је приликом доласка у Нови Пазар рекао да не зна колико ће остати, јер је у пријатељској мисији. И зимус је имао неколико понуда, и из иностранства, али се договорио да остане у клубу до краја сезоне, а да онда седну за сто. Мада је и тада било јасно да ће Новопазарци искусног стручњака тешко задржати.

Нови Пазар је ове сезоне играо одлично, па и поред многобројних казни и играња без публике која је засигурно највећи адут клуба са Јошанице, стигао на корак до Европе. Ипак, Новопазарци неће играти квалификације за Лигу Европе, али и освајање петог места је историјски успех клуба. А најзаслужнији је, свакако, Милорад Косановић који је у овим турбулентним временима успео да сачува мир, створи сјајну атмосферу и направи игру која је побрала аплаузе.

Управо је то и разлог зашто су се у Звезди одлучили да Косановићу трећи пут укажу поверење, без обзира на то што ни 1997/1998, а ни 2007. године није освојио ниједан трофеј. Клуб са "Маракане" је у деликатној ситуацији, траже се и трофеји, али и лансирање својих младих играча, па им је био потребан стручњак који има и искуство, али и дар да ствара и промовише Звездине таленте. У Косановићу су видели таквог тренера и сада је само на челницима клуба и искусном стручњаку да заједнички пронађу добитну формулу, јер времена за чекање нема. Сви кредити су давно потрошени, а милионска црвено-бела армија признаје само трофеје.

ЗИМСКИ НАГОВЕШТАЈИ

ДА Косановић, бар као идеја, није од јуче у "главама" првих људи Црвене звезде знало се још зимус када је и почела та прича. Међутим, то су због сложене ситуације у оба клуба, и Звезди и Новом Пазару, више били пријатељски него пословни разговори. Тачно је да тада није постојао директан позив, али је било наговештаја, а ето, неколико месеци касније показало се да то, ипак, нису биле празне приче.


ЛИЦЕНЦА ЈЕ СВЕ БЛИЖА

ДРУГОСТЕПЕНА комисија ФСС задужена за лиценце, заседаће у понедељак, а на тапету је и Црвена звезда, која је исплатила хитна дуговања, док је за остатак направила репрограм.

- Документацију смо предали, а верујем да смо успели да један велики проблем скинемо са дневног реда - сматра члан УО Ивица Тончев.


КАЛЕНДАР ПРИПРЕМА

У ЗВЕЗДИ су одлучили да екипа припреме за нову сезону почне 8. јуна, када је заказана прозивка на стадиону "Рајко Митић", у случају да се у понедељак добије зелено светло за европску лиценцу. Према плану, већ 11. јуна следи селидба на две недеље у Терме Чатеж (Словенија) и четири контролне утакмице. Први такмичарски меч је 2. јула у квалификацијама за Лигу Европе.


САВИЋЕВИЋ НА РАСКРСНИЦИ

ВУКАН Савићевић је после паузе и седења на клупи погодак против ОФК Београда, али и поред уговора са црвено-белима, млади везиста је, изгледа, на раскрсници. Сада му предстоје разговори са људима из клуба и убрзо треба очекивати расплет.