Пре 180 година је у Крагујевцу, на Сретење проглашен Устав чиме су ударени темељи модерне државе Србије. У знак тога је „Спорт“ у празничном броју српске спортисте и оне који играју код нас питао „Које су прве три асоцијације на помен Србије?“.

Добили су неке веома занимљиве одговоре. Кренућемо од првотимаца фудбалера „вечитих ривала“, двојице капитена Саше Илића и Предрага Рајковића.

Легенда Партизана:

1. ОТАЏБИНА

- Увек сам се водио тезом: „Свуда пођи - кући дођи”. То човек најбоље може да осети када оде у иностранство. Можда је тај свет уређенији, наоко блиставији, живи се лакше, али нигде није као код куће. Србија је моја земља, Београд мој град, ту су породица, пријатељи, мој клуб Партизан. То је оно што ме чини срећним.

2. ПОНОС
- Некако смо увек у жижи, иако је Србија мала земља. Трун у оку великима, како у животу, тако и у спорту. И никада се не предајемо без борбе, ко год да је на другој страни, понос је тај који нас чини другачијим. То је нешто што је дубоко укорењено у српском народу.

3. ПАРТИЗАН
-
Где год да сам боравио током каријере, борећи се са носталгијом, прве мисли су увек биле везане за породицу, Београд и Партизан. Одрастао сам у Хумској, доживео многе лепе тренутке у клубу и сматрам га другом кућом. Надам се да сам бар делмично узвратио на терену.

Голман Звезде:

1. МОЈА ЗЕМЉА

-Обожавам је и обожавам да браним и да доносим радост навијачима. На почетку каријере стигао сам до статуса омладинског шампиона Европе, што је велики успех за Србију и волео би да моји “орлови” високо полете на наредном СП који почиње крајем маја на Новом Зеланду.

2. ЛЕПЕ ДЕВОЈКЕ

- Оличење су Србије, као и уживање у Београду. У нашој престоници има много места које сам обишао и по неколико пута, сјајне тржне центре и много мања је гужва него у неким другим великим градовима.

3. ХРАБРОСТ

- Код нас се поштује традиција и за нас се зна да смо храбри и одважни. Волимо спорт и јесмо спортска нација, а код нас свако добија шансу да успе у неком послу. И храна је другачија, укуснија и роштиљ као још нека јела су неприкосновена.

Са фудбала прелазимо на кошарку и одговоре Миленка Тепића, Бобана Марјановића и Богдана Богдановића.

Плејмејкер црно-белих:

1. ПОРОДИЦА

- Док сам играо у иностранству, увек сам о Србији размисљао са великом дозом насталгије, као месту где се најрадије враћам, као земљи где могу време да проводим са породицом и пријатељима на местима која највише волим.

2. СПОРТ

- Спорт у Србији је увек био нешто посебно. У тешким временима за земљу, спортисти су увек били ти који су нам давали повод за срећу и чинили да се осећамо посебно.

3. НОВИ САД- БЕОГРАД

- Два града у Србији за који ме вежу најлепше успомене.

Центар црвено-белих:

1. ЈА

- Због тога што сам Србин.

2. ХРАНА

- Обожавам нашу храну. Волим да једем све од пасуља, грашка, сарме, па све до крофни. Много волим да једем све оно што ми спремају бака, мајка и супруга.

3. ЛЕПОТА

- Србија је за мене најлепша земља. Лепо ми је у мојој земљи, лепо ми је са мојим пријатељима. И све ми је лепо, од предела, рецимо у мом родном крају, па све до људи.

Бек Фенербахчеа и репрезентативац Србије:

1.СПОРТ

- Србија је земља спорта, врхунских такмичара и спортиста. Србија ме асоцира и на репрезентацију, пре свега на кошарку и сјајне резултaте, на једно дивно лето 2014. године када смо били вицешампиони света.

2. ХРАНА

- Ћевапи, печење, сарма, мусака... Све је то најбоље код нас, наша кухиња је генерално најбоља на свету!

3. ДРАГИ ЉУДИ
- Породица, девојка, пријатељи... Радујем се сваком доласку у Србију да бих био са њима, недостаје ми Београд, друштво, фамилија, наш језик и наша музика...

Веома занимљиве асоцијације су имали двојица странаца у Београду, Борис Дало и Чарлс Џенкинс.

Француз:

1. СПОРТ
- Tо је на првом месту, по томе сам први пут чуо за Србију, а због исте ствари односно кошарке овде сам стигао пре четири године. Зато немам дилему..

2. ИСТОРИЈА

- Сви знају шта се овде дешавало, а то се одражава и на начин на који се живи

3. ХЛАДНОЋА
- Не могу да се навикнем на земљу која има овакве временске прилике односно да буде овако хладно. То ме понекад подсети да сам где сам...

Американац је већ две године у Србији:

1. ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
- То је клуб у који сам дошао из САД.

2. БЕОГРАД
- Живим у овом граду већ скоро две године и људи су учинили да се у њему осећам као код куће.

3. ХРАМ СВЕТОГ САВЕ
- Дефинитивно једно од најпознатијих обележја Београда. Пролазим сваког дана поред њега, види се из готово сваког дела града. Изгледа импозантно и споља и изнутра.

После кошарке ред је дошао на рукомет и двоје српских репрезентативаца – Дарка Станића и Андреу Лекић.

Популарни „министар одбране“ каже:

1. ЉУБАВ

- Зато што је волим. Уосталом, љубав не мора да се објашњава.

2. ДУЖНОСТ
- Морамо да учинимо све што је у нашој моћи да помогнемо држави. Тако једино и она може да помогне нама. Тога морамо да будемо свесни.

3. ЗАХВАЛНОСТ ПРЕЦИМА

- Онима који су нам створили државу. Тачније, изборили слободу, што је основна потреба сваког човека. Захвалан сам што живим у времену када ми је то омогућено.

Лекићева поручује:

1. ОТАЏБИНА
-
Поносна сам на земљу из које потичем. Не бирамо где ћемо да се родимо, али да сам бирала, другу отаџбину не бих изабрала.

2. ФАМИЛИЈА
-
С обзиром на то да сам последњих година због обавеза провела у другим државама, када чујем Србија, помислим на моју породицу, фамилију. Сви су они ту.

3. РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА
-
Срећна сам што носим дрес националног тима Србије. За сваког спортисту је сан да носи дрес са државним грбом. Ја сам тај сан досањала. Поносна сам што сам капитен Србије.

После рукомета је ред дошао на ватерполо и одговоре Филипа Филиповића, Страхиње Рашовића и Гаврила Суботића.

Филиповић:

1. ХРАНА
-
Нико ко посети нашу земљу, не остане равнодушан према ђаконијама са трпезе. Надалеко смо чувени по кафанама, по гостопримству. Гости оду задовољни и увек се радо враћају у Србију.

2. ЛЕПОТА
- Познати смо по лепим женама и по одличном проводу. Пријатељи у Италији ми кажу да нигде нису видели такву лепоту и таква места за излазак.

3. СПОРТ
- Мала смо земља, а имамо толико шампиона. Ми смо светско чудо. Тако мало се улаже у спорт, а много злата освајамо. Погледајте само ватерполо, доминирамо годинама. Ту су Новак, кошаркаши, одбојкаши и одбојкашице. Ма, светско чудо.

Страхиња Рашовић:

1.СПОРТ
-
Спортска смо нација. Без претеривања, ако неко представља Србију у најлепшем светслу, онда су то спортисти.

2. ПЛАВА БОЈА
-
Још из времена када сам био дечак, памтим плаву боју као синоним спортских успеха. Сада смо црвени, али детињство у Србији је остало везано за плаву боју.

3. ИНАТ
Чувени смо по томе. Када инат проради, нико нам ништа не може.

Гаврил Суботић:


1.
БЕОГРАД
Одрастао сам у Херцег Новом, а људи оданде су некако природно везани за Београд. А, где би друго?

2. ТРИ ПРСТА
-
Србин сам од како знам за себе. Три прста симоболизују нашу веру, заједништво и шприпадност отаџбини.

3. ИСТОРИЈА
- Не знам за нацију која има тако богату традицију. Јунаштво предака је вечна инспирација за младе генерације. Будимо поносни на историју нашег напода.

И, на крају српски одбојкаши Александар Атанасијевић и Јована Бракочевић.

Атанасијевић:

1. ЉУБАВ

- Волим све што има везе са мојом земљом. Када се помене Србија осетим љубав према нашем народу, отаџбини и стварима које ме вежу за њу.

2. ПОНОС

- Поносан сам на све спортске успехе, поготово што смо мала земља. Наши спортисти се, по традицији, сјајно боре и постижу одличне резултате.

3. ПОРОДИЦА
-
Увек ме чека у Србији и увек је уз мене. Моја највећа подршка, без породице не бих ништа постигао.

Јована Бракочевић:

1. ПОРОДИЦА

- Најпре помислим на фамилију, родитеље и браћу. Затим и на најближе пријатеље, јер и њих сматрам породицом. Ту, пре свега, мислим на школске другаре из Зрењанина.

2. РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

- Реч Србија неизбежно ме подсећа на играње у нашој најбољој селекцији, а посебно на ЕП 2011. године, када смо у „Пиониру” освојиле злато, а мени припала и титула МВП...

3. БЕОГРАД

- Град који обожавам, у њему сам се афирмисала као играчица. Носим дивне успомене из Београда и увек му се радо враћам. Са радошћу се посебно сећам предивних дочека после успеха наше репрезентације.