ПАРТИЗАН је победом у дербију потиснуо Звезду у други план, али европски скаути, а то преносе многи сајтови, једно име посебно су подвукили - Михаило Ристић (19). Омладински репрезентативац је оправдао указано поверење тренера Ненада Лалатовића и био је креатор Звездине игре, она фина „десетка“ која је тачним пасовима правила пукотине у одбрани црно-белих. Иако је пораз покварио расположење на „Маракани“, висок потенцијал исказан у Хумској импресионирао је све присутне, а делимично задовољио и младог момка из Бијељине.

- Није било лоше, али сам могао и много боље. Изостао је резултат, а нисмо заслужили да изгубимо, нерешено би било најреалније по свему што се догађало - уверен је и три дана после наследник Ненада Милијаша. - Ово ми је први пораз од Партизана, у омладинцима смо их лако добијали, али ћу се побринути да ми се неуспеси више не понављају. И овај један је - превише.

АХ, ТАЈ ЈУТАРЊИ ТРЕНИНГ ПОГЛЕД често све говори, па је тако Ристићев одговор на питање да ли је „тежи јутарњи тренинг или дерби“ био очекиван. - Дефинитивно тренинг ујутру - без двоумљења истакао је млади везиста док је жмиркао на јутарњем сунцу. - Све могу, али устајање рано и тренинг ми никако не пријају...

Звезда је имала јасну концепцију игре и одређену контролу све до 60. минута кад се она распала, потврђује и Ристић.

- Доминирали смо све док је Партизан хтео да игра са нама. Затворили смо све њихове шаблоне, имали смо контролу над утакмицом, држали лопту и стварали шансе. Кад је ривал почео да игра дугим лоптама, кад су почели да је набијају пред наш гол, настала је пометња. Не знам из ког се разлога то догодило, али, на крају, стоји чињеница да су нас победили скок игром.

Чак и кад је игра нестала, Ристић је задржао ту чудесну мирноћу која га краси и издваја. Као да има 30, а не 18 година.

- То је ваљда од Бога дар. Кад су сви у хаосу, кад је на терену општи неред, битно је стати на лопту и одиграти миран пас. Нервирало ме што смо изгубили контролу, настала је пометња без великог разлога коју сам са неколико мирних додавања покушао да решим. Могли смо једноставно да држимо лопту, а нисмо. И тиме сам незадовољан.

Нема Михаило још толико смелости да истакне како ће постати легитимни наследник Ненада Милијаша, али је дерби разјаснио да му највише одговара позиција централног везног.

- Мени је место иза шпицева, тражење простора из линија одбране ривала, проигравања, то је мој део посла. У омладинцима сам имао велику слободу, без дефанзивних задатака. Сада је другачије, обавезе у игри су веће, трчање такође. А, потребно је време, много искуства да бих једног дана и наследио Ненада Милијаша.

Младост доноси елан и оптимизам. Он краси и везисту који тренутни минус за црно-белима не доживљава трагично.

- Ма, стижемо Партизан. Та њихова предност уопште није недостижна. Звезда је у прошлости надокнађивала и минус 11. Ово није ништа, до краја јесени може да се достигне - самоуверен је нови Звездин „пословођа“.

Црвено-бели су после тренинга отишли на фото-шутинг али ван стадиона. Кажу, за „шампионски постер“...

СА ПИНТУ
МИХАИЛО је у Црвену звезду дошао из Бјељине с почетка 2013, а већ после шест месеци имао је прилику да дебитује у последњем колу против Војводине. Са Пинту га, ипак, није убацио у тим.

- И да знате, није ми било жао. Екипа је била много млада. Да сам ушао не бих ништа конкретно могао да покажем, вероватно бих само „гањао“ играче Војводине по терену - присећа се Ристић.