ДОШЛО је и то време, да Кипар има представника у Лиги шампиона (АПОЕЛ) и Лиги Европе (АЕК Ларнака), а да на мапи Старог континента у овим такмичењима нема српских клубова. Недавно, на страницама “Новости”, Ивица Јовановић, тренер кипарског шампиона лепо је објаснио генезу успеха клубова са рајског острва, а његову причу су потврдили и Душан Митошевић (Арис) и Радмило Иванчевић (Алки).

- На Кипру се игра озбиљан фудбал, што потврђује чињеница да су у последње четири године њихови клубови три пута наступали у Лиги шампиона - каже Митошевић, који је са Анортозисом својевремено освојио чак седам трофеја, а који се сада са Арисом, који је увео у елиту, бори за голи прволигашки живот. - Ма колико се то нашима у Србији неће допасти, тврдим да је кипарска лига јача од наше. Једноставно, много се урадило последњих година, на острво долазе добри играчи из иностранства а не шкартови, који су плаћени од 50.000-100.000 евра годишње у мањим клубовима, а АПОЕЛ, Омонија и Анортозис, на пример, могу да плате и до 600.000, мада је нека нормална цифра између 300 и 400.000 евра.

Искусни фудбалски вук затим наставља да објашњава:

- Када се томе додају спонзорства, па помоћ државе која није мала, затим новац који приспева од кладионица и ТВ канала, покривена је читава лига. Е онда је јасно зашто за фудбал влада велико интерресовање. Ето, на утакмици мог Ариса са Омонијом било је 10.000 гледалаца, уопште, трибине су добро попуњене и игра се у бразилској атмосфери.

Португалци и Бразилци су преплавили Кипар, све је више и Аргентинаца, али има странаца са свих меридијана.

- Странци су оплеменили кипарски фудбал, али су “убили” њихову репрезентацију. Наиме, у сваком клубу доминирају странци, тако да је на терену тек по неколико домаћих играча.

Митошевићево мишљење дели и некада сјајни голман Партизана Радмило Иванчевић који је “алфа и омега” Алкија из Ларнаке.

- Ми, Срби, оставили смо дубок траг на Кипру. Веско Михајловић, који је сада спортски директор у мом клубу, уз Крчмаревића, Гогића и Шпољарића свакако је пружао најбоље партије као играч. Од тренера свакако треба издвојити Митошевића и Шапурића. Лига је изједначена и, по мени, квалитетнија него српска. А ту разлику праве добри играчи из иностранства - тврди Иванчевић.

Године на Кипру дају право Радмилу да закључи:

- Овде се добро ради, улаже се у фудбал, у инфраструктуру, стадиони су лепи, трибине пуне, навија се фантастично. Има доста баш добрих тимова, и када бих поредио кипарску и нашу лигу, морао бих, нажалост, да кажем да су нас бар на клупском плану престигли.

ЈОВАНОВИЋ У ТОП 5 ТРЕНЕРА ЕВРОПЕ
НА тренерској клупи доминира Ивица Јовановић.
- Тврдим да је по ономе што је постигао, сигурно међу пет најбољих тренера Европе. Јер, треба са кипарским клубом за три године два пута стићи у Лигу шампиона.

ТРЕНЕРИ
Ивица ЈОВАНОВИЋ (АПОЕЛ)
Горан ЧУМИЋ (голмани АПОЕЛ)
Предраг ЕРАК (помоћник АПОЕЛ)
Душан МИТОШЕВИЋ (Арис)
Светозар ШАПУРИЋ (Етникос)
Александар КОЦИЋ (голмани Етникос)
Радмило ИВАНЧЕВИЋ (Алки)
Веско МИХАЈЛОВИЋ (сп. Директор)
ИГРАЧИ
Предраг ЛАЗИЋ (Арис)
Драган РАДОСАВЛјЕВИЋ (Арис)
Владан ГРУЈИЋ (Арис)
Ивица МИЛУТИНОВИЋ (Етникос)
Марко ПАВИЋЕВИЋ (Етникос)
Ненад РАЈИЋ (Алки)
Александар ПАНТИЋ (Алки)
Драгослав ЈЕВРИЋ (Омонија)