Милано је бљештао! Театар „Манцони“ је окупио фудбалску, политичку и шоубизнис елиту, какву Италија још није видела. А све у част премијера, милијардера и пре свега пасионираног заљубљеника у фудбал –Силвија Берлусконија.Популарни „Ил Каваљере“ је обележио 25 година од када је постао газда фудбалског клуба Милан. У тих четврт века су „росонери“ освојили све што се могло освојити. Више пута! Сведок грандиозне прославе је био и легенда нашег, европског и светског фудбала – Дејан Савићевић.Човек чије везе са Берлусконијем су нераскидиве. Подсетимо, управо је „Гранде Силвио“ овом фудбалском чаробњаку наденуо надимак за сва времена - „Геније“. И наравно да Геније није пропустио прилику да увелича јубилеј председника чији је миљеник био.

- Нисам могао то да пропустим. Прослава је одржана у велелепном театру „Манцони“. Поново су освежена сећања на највеће успехе Милана - преноси Савићевић утиске из престонице моде.

Црвеним тепихом испред „Манцонија“ су продефиловале десетине светских фудбалских асова, неколико освајача „Златне лопте“...

АДРИЈАНО ГАЛИЈАНИ, ПОТПРЕДСЕДНИК - Да нисам њега упознао, вероватно би и даље био власник малог предузећа за поправку електронских машина. Најлепши моменат ми је била прва европска титула у Барселони 1989. а најдражи играч Марко Ван Бастен.

- Окупило се баш доста људи који су кројили историју Милана. Неки су и изостали, али било је заиста емотивно поново видети све те људе. Било је преко 750 званица. Нисам стигао са свима ни да се поздравим. Рецимо, Ђовани Галије био ту, Ариго Сакитакође, али у свој тој гужви нисам успео да попричам са њима.

Тешко је побројати све фудбалске великане који су били међу званицама...

- Марко Ван Бастен, Звоне Бобан, Жорж Веа, Ђовани Гали, Марко Симоне, Данијеле Масаро, Деметрио Албертини, Паоло Малдини, Франко Барези, Мауро Тасоти, Кафу, Дида, цео актуелни први тим... Заслужни тренери Ариго Саки, Карло Анћелоти, Ћезаре Малдини...

ЖОРЖ ВЕА, БИВШИ НАПАДАЧ - Никада нисам срео председник који толико воли фудбал. Волииграче као да су му породица. Не одваја их од деце.

Камере и фотоапарати су пратили само до уласка у театар. Тамо је одржана свечана прослава јубилеја, без новинара, у породичној атмосфери “росонера“...

- Програм је водио легендарни ТВ водитељ Джери Скоти. Берлускони није заборавио људе који су све ове године били уз њега. Посебне плакете су уручене за чланове Милана који су свих 25 година провели уз Берлусконија. Први је наравно на бину изашаоАдријано Галијани, а после њега Паоло Малдини, Тасоти, Барези, Били Костакурта...После су на ред дошли и људи запослени у клубу у ери Берлусконија, засужни за све што је Милан направио: Ариједо Брајда, Силвано Рамаћони, Анторе Пелозо...

ПАОЛО МАЛДИНИ, БИВШИ КАПИТЕН - Направио је нешто чудесно од клуба. Постали смо уникат и жеља сваког фудбалера. Многи од нас су имали понуде осталих, али останак у Милану је увек за играче био прва опција.

Није тешко претпоставити шта је било централни догађај вечери...

- Прво је пуштен један прелеп получасовни филм о свим успесима Милана током минулих 25 година. Голови, потези, освојени трофеји...

Не треба да подсећмо и шта је био неизоставан део у том колажу Миланових четврт века славе...

- Наравно, био је и мој гол из Атине против Барселоне.

Реч је потом узео премијер Италије.

АЛЕСАНДРО КОСТАКУРТА, БИВШИ ДЕФАНЗИВАЦ - Сећам се када ме је дан пре повлачења из фудбала позвао да пређем у политичаре. Страховао је да не умрем на терену, колико сам играо.

- Захвалио се свима на сарадњи. Није никога хтео посебно да издвоји. Одржао је здравицу уз шампањац и све нас поздравио речима „моји синови“. И наравно, зачинио је шалом да ће минимум до 125. године бити на челу Милана. То је Берлускони – кроз осмех ће Савићевић.

Рече Савићевић каква је све гужва била у „Манцонију“... Али, није газда Берлускони пропустио прлику да поприча са својим миљеником.

- Видело смо се, попричали смо, драго му је било што сам дошао. После тога је одржана вечера у једном елитном ресторану, али ја нисам ишао, нешто ме је глава болела. Све у свему, предивне импресије из Милана. Берлускони и клуб су још једном показали величину – открива Савићевић у разговору за „Спорт“ по повратку са „чизме“, где је и дан данас фудбалска легенда међу навијачима и љубитељима фудбала.