ГЛУМАЦ Иван Босиљчић ће и ове године убирати плодове свог рада. Већ од јесени гледаћемо га на РТС у дугоочекиваним „Јагодићима“, наставку серије „Сва та равница“. Босиљчић у разговору за наш лист истиче да је изузетно поносан на улогу Лајка Зобара у остварењу редитеља Мирослава Лекића и да се радује скором емитовању. Почетком године живот му је доделио најлепшу улогу - Иван и његова супруга Јелена Томашевић добили су ћерку Нину. Срећни отац се одлично уклопио у обавезе које доноси родитељство, али је са истим жаром наставио да ниже успехе на професионалном плану.

Млади глумац, који је публику одушевио и својим музичко-поетским вечерима „Лјубав је само реч“ (за три године изведено чак 50 пута), ускоро припрема нови циклус - тематски сличан овом уметничком програму, нагласивши да има још много добре музике и поезије коју би волео да изведе на свој начин.

- Радовао бих се да публици представим оно што није стало у претходни уметнички програм - прича Иван. - Ту би свакако били стихови Арсена Дедића, Јесењина, Бране Петровића, а нарочито бих „искористио“ изванредног Мику Антића. Што се тиче музичког дела, радо бих пробао да отпевам неку од песама Тошета Проеског, јер сматрам да је та музика прерано постала антологијска. Прича о Тошету је прича о једном божанском карактеру и сензибилитету. Када сам гледао његове наступе и слушао његове изјаве видео сам колико Бог може да буде дарежљив према човеку. Тај момак је, заиста, превазишао све нивое своје професије.

* Откуд идеја да баш кроз овакве уметничке програме искажете таленат за певање?

- Морао бих добро да размислим да ли познајем неког колегу који нема слуха за музику. Глумци имају тај дар у себи, веома лако га употребљавају и преводе у глумачки језик. Музику употребљавам да бих се изразио глумачки.

* Велику популарност стекли сте романтичним улогама у ТВ серијама. Колико се у данашње време, када су многе вредности потпуно девалвиране, изгубила романтика, или је можда, ипак, ту у нама?

- Мислим да свако време има и једну и другу страну. Када са ове дистанце погледамо у прошлост, видимо да су опстале квалитетне ствари, па нам се чини да је тада добра било више. Мислим да је избор на нама. Да видимо и пронађемо оно што је вредно и тако васпитавамо своју децу, јер ће, свакако, за 50 година од овога данас остати само оно што је најлепше и најквалитетније. То се испоставило као принцип, без обзира колико се некоме у овом тренутку чинило да је другачије.

САРАДНјА СА СУПРУГОМ? НА питање да ли су Јелена и он размишљали о сарадњи на музичком плану, Иван Босиљчић каже:
- Засад не, јер сматрам да у глумачкој професији имам још много тога да истражим и урадим. Моји излети у музичке воде били су минимални. С друге стране, Јелена озбиљно ради на новом албуму, а увелико и наступа. С обзиром на то како изгледа и какву кондицију има, као да није ни правила паузу.

* Поред глумачких улога, живот вам је доделио ону најдрагоценију - улогу оца?

- Осећам се изванредно као отац. Нисам ни знао да сам толико спреман за ту улогу. Све је много лакше него што сам очекивао. Мислио сам да ће се догодити огромне промене и да ће мој живот потпуно отићи у страну. Све се да ускладити. Мој живот се лепо наставио, само је сада богатији и смисленији. Уз добру организацију, супруга и ја стижемо све, чак и више него раније. Нина ће ускоро напунити шест месеци, а са само месец дана је почела да спава целу ноћ. То је преседан у животу већине родитеља, тако да слободно могу да кажем да је Нина права фаца.

* На кога личи?

- Потпуно је своја. Мења се из дана у дан, на свим фотографијама се смеје и то довољно говори о њој.

* Да ли сте Јелена и ви поделили обавезе око детета?

- Јелена има мајчинске обавезе које су природне и приоритетне, а ја ускачем и припомажем. Имамо, рецимо, мали ритуал јутарње шетње, нарочито сада када су велике врућине знамо да поранимо у шест сати. Најчешће сви заједно, али некад се деси да се Нина и ја сами прошетамо по крају, јавимо се пекарима и трговцима који тек отварају своје радње. Београд је много леп када се буди.

* Како Нина реагује на музику?

- Нина већ има своју омиљену групу, то је „Биг багз бенд“ са „Беби ТВ“. То су фанстастичне анимиране бубице које свирају и увек се обрадује када их види.


ОДМОР У ИСТРИ

ИВАН каже да са супругом и ћеркицом ове године планира да отпутује на одмор:

- Требало би да посетимо моју родбину у Истри. То су наше жеље, све зависи од околности. Гледаћемо да Нини буде угодно, јер ће то бити њен први одлазак на море.