У Српском културном центру у Офенбаху на Мајни у недељу, 24. марта, одржана је у организацији изасланства Министарства одбране Србије у Немачкој комеморативна свечаност поводом 20. годишњице НАТО агресије на некадашњу СР Југославију.


Како су саопштили представници српске дијаспоре у Немачкој, тим поводом отворена је изложба "78 дана кроз 78 слика" аутора Андреје Ловића Андре која је посвећена свим жртвама НАТО агресије.

Свечаности су присуствовали војни изасланик Србије у Немачкој, пуковник Дејан Цимбаљевић, генерални конзул Србије у Франкфурту Бранко Радовановић, протојереј-ставрофор Симон Туркић испред Српске православне парохије Франкфурт, као и представници Српског културног центра Офенбах, Централног савета Срба у Хесену, свих српских клубова и удружења у региону Рајна-Мајна, као и многобројни грађани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАТО АГРЕСИЈА: Две деценије касније


Уз звук сирене за узбуну одржан је минут ћутања за све страдале у злочиначкој НАТО агресији.

У свом говору, пуковник Цимбаљевић подсетио је на цивилне и војне жртве НАТО агресије и истакао да се не смеју да заборавити њене жртве, нити херојска борба грађана Србије те 1999. године.


Он је указао и на опредељење Србије да остане војно неутрална."Војска Србије је данас професионална оружана сила која се интензивно модернизује и која кроз учешће у мировним мисијама УН активно доприноси очувању мира и стабилности широм света", закључио је Цимбаљевић.У оквиру програма приказан је и филм "Војска Југославије у борби против НАТО агресије" као и неколико видео прилога.