ШТУТГАРТ - Када су Срби пре око 40 година у Штутгарту одлучили да своме клубу подаре име великог српског просветитеља и свеца Светога Саве, мало је ко веровао, поготово у каснијим бурним временима, недаћама и ратовима у отаџбини који су следили, да ће друштво опстати толико дуго!

Радило се и стварало, играло се и певало. Стасао је и фолклор који је учествовао на многим такмичењима -што није чудо јер Срби воле да се такмиче и са пријатељима и против могућих непријатеља. То је ваљда неки наследни ген који су људи у Управи друштва пре двадесетак година приметили чак и код својих најмлађих -они су цупкали у колу уз своје вршњакиње и вршњаке у жељи да покажу ко је бољи.

Брзо се родила идеја да се и за малишане, од којих су неки једва били већи од једног метра, организују такмичења. Одраслији фолклораши, они од 16 и више година су већ имали своја такмичења. “Свети Сава” је почео да организује годишње такмичарске фолклоријаде за најмлађе. Прво уз учешће малих фолклораша из околине, а каснијих година за редом, долазили су Српчићи из целе Немачке. Већ 23 година на позив „Светог Саве“ најмлађи учесници се једном годишње срећу у Штутгарту да прикажу своје умеће.

Фолклорна такмичења за старије учеснике од 16 година је деценијама организовао један, наведимо му званичан назив на њиховом меморандуму- „Савез српских удружења у Њемачкој“. Да је тај савез радио транспарентно, могао је да буде једна корисна и цењена организација. Али, по убеђењу многих, био их је глас да су на челу Савеза у руководству донедавно, а неки тврде да је слична ситуација и данас, били доста проблематични људи. Од некадашње Управе се, на пример, ретко или никада у јавности није чуло колико се заради новца на такмичењима од улазница, од продаје хране и пића, колико је коштала организација и где и коме је ишао новац који је, после исплате трошкова, остајао у каси као нето приход.

Прочитајте још - Штутгартски српски клуб „Козара“ прославио 40 година постојања

Не желимо да судимо да ли је било намештања пласмана, како се често причало међу Србима, и у чије је џепове евентуално одлазио суфицит новца. Али не кажу ли Срби да „где има дима има можда и ватре“?

Свети Сава“ је годину за годином успешно организовао поменуте „Мини фолклоријаде“ са све већим бројем учесника. Управа клуба и чланови су били задовољни, приход од фолклориних манифестација помагао опстанак клуба и финансирање скупих ношњи, плаћање ауторских права, сале итд.

И тако- све док се једнога дана пре десетак година, поменути „Савез српских удружења у Њемачкој“ није досетио да би и он могао да организује и фолклоријаде за најмлађе фолклораше! Поред одржавања две квалификационе фолклоријаде за старије фолклораше на северу и југу Немачке за учешће на тзв. „Свезној фолклоријади” значи на првенству Немачке, или како је та манифестација још називана на “Савезној смотри”, наравно све то у организацији поменутог Савеза, њихово руководство је пожелело и организацију фолклоријада за малишане!

На „Савезним смотрама фолклора“ су се по успеху учесника одређивали ансамбли који ће учествовати на тзв. „Европској смотри фолклора“.

Поменути Савез је „преотео“ организацију мини фолклоријада од штутгартског друштва „Свети Сава“, наравно не због некаквих идеала, помоћи малишанима да кроз такмичења још више заволе фолклор и обичаје српског народа исл. него, по мишљењу изјава чланова управе „Светог Саве“ од пре десетак година, то су учинили због могуће добре додатне зараде кроз организовање такмичења за најмлађе.

Сувишно је рећи да је од тада број екипа које су се пријављивале на Мини фолклоријаде „Светог Саве“ почо да опада, а однос тадашње Управе „Светосаваца“ са Савезом се полако али сигурно кретао ка нули. Ипак се Светосавци нису предавали- радили су и даље свој посао, не са 15 или више ансамбала најмлађих као раније, већ са мање учесника, али је за добар спектакл било довољно и 6, или 8 екипа.

Да неко и даље ради на слабљењу „Светог Саве“, кажу нам неки Светосавци, потврђује по њима и чињеница, да су за мини-фолклоријаду већ пријављени клубови, неколико дана пред манифестацију која је недавно одржана, без образложења зашто, отказали своје раније потврђене доласке.

-Све је то, рекао нам је један од чланова Управе друштва „Свети Сава“ доста „мирисало“ на бојкот за који можемо да предпоставимо са које стране и због чега долази. –Не би ме зачудило да иза тога можда стоји бар један од чланова садашње Управе поменутог савеза.

Ове године у Штутгарт су пристигли само најмлађи фолклораши Српског културног друштва Блумберг, дошли су и малишани из „Нове генерације“ из Шорндорфа, „Карађорђевићи“ из Ројтлингена и играчице и играчи клуба „Никола Тесла“ из Фрајбурга. Била је то заиста права, и по узрасту фолклораша али и по броју учесника- Мини фолклоријада. Ипак прелепа и веома добро организована. Уз пар пригодних речи манифестацију су отворили свештеник Српске православне цркве у Штутгарту отац Миленко и генерални конзул Републике Србије, такође из Штутгарта, Божидар Вучуровић.

Поменимо да је сала била пуна гостију. Малишани су играли на задовољство публике баш као да су „велики“. Жири је, што је потпуно у реду, све учеснике прогласио победницима! Председница друштва „Свети Сава“ Јасмина Боровица поделила им је лепе пехаре за успех, кореографије, ношње и извођење.

Најстарији и најактивнији чланови друштва „Свети Сава“ су на крају официјелног дела добили захвалнице јер су се безброј пута, баш као и на овој фолклоријади, потрудили да одлично организују манифестацију, прихвате све госте и услуже их и ићем и пићем.

После званичног дела уз песму и игру весеље присутних је настављено све до раних јутарњих сати.