ШТУТГАРТ - Недавно су ученици Српске допунске наставе из Штутгарта и околине бројној публици у сали немачког „Савеза инжњера ВДИ“ показали да су у Допунској школи перфектно научили српски језик и ћирилицу, и да су, подстакнути и помогнути својом вредном наставницом Наташом Миленковић, почели да се баве и поезијом а неки од њих и списатељством.

Рециталима песама ученици су, које је једна од присутних назвала "драгуљима из школских клупа", промовисали књигу „Деца деци с љубављу“ у којој су објављени њихови радови.

Успостављена је сарадња са Културно-издавачким центром „Српска кућа“ из Пожаревца на чијем је челу познати песник Братислав- Бата Голић. Сарадња је крунисана учешћем тридесетак младих аутора –ученика Допунске школе из Штутгарта, Кирхајма на Теку, Еслингена, Гепингена, Ројтлингена и Синделфингена у току школске 2017/2018. године у пројекту „Конкурс за Зборник књижевног стваралаштва младих Србије и дијаспоре“.

Најбољи радови младих поета су објављени у Зборнику штампаном ове године.

Прочитајте још - Штутгарт: „Моравци“ певају већ 20 година


Од бројних радова ученика из Штутгарта и околине, насталих пре и после поменутог конкурса који се нису нашли у Зборнику, настала је у оквиру „Библиотеке младих талената“ поменуте издавачке куће, књига „Деца деци с љубављу“. Издање је приредио песник и директор „Српске куће“ Братислав Голић у сарадњи са Наташом Миленковић.

После наступа младих песника Братислав Голић се захвалио учесницима и поделио им похвалнице „Српске куће“. Похвалнице су добили и министар Младен Шарчевић као и генерални конзул Божидар Вучуровић који се већ деценијама, поред свог дипломатског посла, бави писањем песама.

Голић је младим песницима даривао и књиге у вредности од око 20.000 динара.

Штампање књиге “Деца деци с љубављу” је од приспелих донација финансијски помогао Генерални конзулат Србије у Штутгарту, а одржавање промоције Друштво инжењера “Никола Тесла” из тог града, као и родитељи ученика.

Поменимо да је промоцији књиге на позив наставника и ученика присуствовао министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић са неколико својих сарадника. То је била већ трећа посета министра ученицима и наставницима Допунске школе у покрајини Баден-Виртемберг ове године.

– Лепо је да се министар Шарчевић интересује за рад наше школе и специјално због тога са више сарадника долази у Штутгарт већ по трећи пут, чули смо од родитеља ученика.

– Надамо се да ће министар већ од јесени испунити недавно дато обећање и у покрајину Баден-Виртемберг послати још неколико наставника. Тако би се број ученика са око 1000 свакако подигао за још неколико стотина јер интерес родитеља да своју децу шаљу у Српску допунску школу итекако постоји. Родитељи долазеће потенцијанлне генерације ученика, који су и сами у Немачкој рођени као друга или чак трећа генерција Срба, схватили су да је најбољи отпор асимилацији редовна посета Допунској настави на српском језику, рекли су саговорници.