ШТУТГАРТ - Да су генерални конзули итекако важни фактори у представљању своје државе, привреде, друштва, културе и историје народа из кога потичу итд. у тзв. „туђем свету“ потврђује нам велико признање и указано поверење генералном конзулу Србије у Штутгарту Божидару Вучуровићу. То признаје је исказано од стране његових колега из бројних држава које имају своје конзулате у главном граду покрајине Баден Виртемберг.

У другој по јачини привреде немачкој покрајини и њеном главном граду је акредитирано укупно 14 генералних конзула са пратећим особљем. Поред њих ту су и 74 хонорарна конзула који представљају државе са све четири стране света.

Сви они су нашег српског конзула једногласно прихватили за доајена њихове скупине али су га, такође једногласно, изабрали и за Председника конзуларног кора у Баден-Виртембергу.

Прочитајте још - Штутгарт: „Моравци“ певају већ 20 година

Поменимо да је то први случај доделе тако високог признања једном конзулу са наших простора а преко њега и држави коју он представља, од отварања некада југословенског конзулата пре готово пола века па до данас. У истој згради је после распада Југославије од југословенског постао Генерални конзулат Србије.

Божидар Вучуровић је веома активан на склапању контаката српских фирми са немачким привредницима, анимирању немачких инвеститора да своје погоне изграде у Србији, у контактима и подршци српским клубовима и удружењима итд.

Он је у сталној вези са немачком страном по питању политике, рада Дунавске комисије, културе и образовања и што је за наше младе нараштаје најважније, Вучуровић се веома ангажује око Српске допунске школе.

Вучуровићевим ауторитетом и познавањем посла као и његовим ангажовањем за своју земљу Србију нису задовољне само његове колеге- страни конзули, његов рад цене и поштују и многи Срби. А њих је у Баден-Виртемберу преко 120.000.